Έκπτωση φόρου από 450 έως 2.200 ευρώ στο λογαριασμό της Εφορίας θα έχουν σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα από συγκεκριμένους όμως επαγγελματικούς κλάδους.
Η ρύθμιση με τα φορο μπόνους στις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα «τρέχει» από φέτος έως και το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας το «κούρεμα» στην φορολογία μπορούν να κυμανθεί από 1.800 έως 8.800 ευρώ ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.
Η λίστα με τα δεκάδες επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες με την έκδοση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Με την υπουργική απόφαση αφενός θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο για τις αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων αφετέρου οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν ποιες συναλλαγές με επαγγελματίες θα έχουν φορολογικό όφελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατάλογο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Η ρύθμιση ισχύει για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Έτσι απόδειξη 150 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 300 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Το μέτρο θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στη κάλυψη του ορίου του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να αποφύγουν το φόρο-πέναλτι 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
Στο μεταξύ και φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κλπ) αποδείξεις ίσης αξίας με το 30% του φορολογητέου εισοδήματος με μέγιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που θα λείπουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ς ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 6.000 ευρώ.
Αν οι αποδείξεις που θα συγκεντρώσει είναι 5.000 ευρώ τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα καταβάλει φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ (22% Χ 1.000 ευρώ ).
Επισημαίνεται ότι στις αποδείξεις που αναγνωρίζει η εφορία περιλαμβάνονται οι περισσότερες δαπάνες των νοικοκυριών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών όπως τρόφιμα, ποτά, καπνός, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, οικιακές συσκευές, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια κ. α
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών