Βαριές απώλειες στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών που φτάνουν σε μήνα τα 16,2 ευρώ προκαλεί η εκτίναξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.
Σε ετήσια βάση η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς ξεπερνά τα 81,3 ευρώ τον μήνα, εάν προσμετρηθεί η επίπτωση του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι πιέσεις θα συνεχιστούν καθώς οι φωτιές στο μέτωπο των τιμών θα αργήσουν να κοπάσουν ενώ η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας σε συνδυασμό με την κακοκαιρία σπρώχνουν προς τα πάνω το ενεργειακό κόστος με την τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές να ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι και να καλπάζει προς τα 100 δολάρια, και το φυσικό αέριο να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις και να είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέρυσι.
Επιτάχυνση των αυξήσεων
Αποτέλεσμα τούτων είναι η επιτάχυνση των αυξήσεων σε όλο το φάσμα της αγοράς που θα φτάσουν έως 30%, καθώς οι αγρότες παραγωγοί ανεβάζουν τις τιμές σε φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα λόγω των ζημιών που επήλθαν στις καλλιέργειες, ενώ έμποροι και πρατηριούχοι προβλέπουν ότι η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και πάνω από τα 2,2 ευρώ το λίτρο στα νησιά.
Η κούρσα της ακρίβειας εντείνει τις ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο και ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού δεδομένου ότι πέρα από τα πλήγματα που προκαλεί στα εισοδήματα απειλεί με σοβαρή συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αφού για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9% ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι πρώτες ενδείξεις συγκράτησης των δαπανών από τα νοικοκυριά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μεγάλη αλυσίδα του εμπορίου που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς έκλεισε τον Ιανουάριο με απώλειες 30% στον τζίρο θορυβώντας τα στελέχη της διοίκησης που αποδίδουν τον περιορισμό της ζήτησης στην ακρίβεια.
Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις υπονομεύουν την αντισταθμιστική ισχύ του πακέτου στήριξης για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας βάζοντας στο τραπέζι νέα σενάρια ενίσχυσης και επέκτασης των παρεμβάσεων για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους επόμενους μήνες όπου τα χτυπήματα από την ακρίβεια θα είναι σφοδρότερα.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι λόγω των στενών περιθωρίων οι νέες παρεμβάσεις θα περάσουν από το φίλτρο της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά το απαγορευτικό από το πρωτογενές έλλειμμα όπου για το 2022 δεν πρέπει να υπερβεί την κόκκινη γραμμή του 1,4% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών, το ράλι των τιμών δεν πρόκειται να κοπάσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί με το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Ιανουάριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ.
Οι τιμοληψίες της Στατιστικής Υπηρεσίας στην αγορά σηματοδοτούν άνοδο του δείκτη, πάνω από το φράγμα του 5,5% κοντά την περιοχή του 6%, κυρίως λόγω των τρελών ανατιμήσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής.
Ήδη τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ καθώς καταφτάνουν «καυτοί» λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 80% - 90% και οι οποίες δεν εξουδετερώνονται από τα ποσά της κρατικής επιδότησης ενώ εξετάζεται αύξηση της επιδότησης στο 75%.
Την ίδια ώρα το κόστος για απλά είδη πρώτης ανάγκης πολλαπλασιάζεται με φρενήρεις ρυθμούς με αποτέλεσμα το καλάθι της νοικοκυράς να γεμίζει πλέον με μεγάλη δυσκολία.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Τορπίλη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο πληθωρισμός - Απώλειες 81,3 ευρώ το μήνα στο εισόδημα
Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Ιανουάριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ
Σχόλια αναγνωστών