Αρρυθμίες στα έσοδα προκάλεσαν η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων-ανάχωμα στην εξάπλωση της μετάλλαξης «Omicron» και οι αναστολές πληρωμών φόρων και τελών τον Ιανουάριο με τις εισπράξεις να κινούνται μακριά από το στόχο των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον πρώτο μήνα του 2022.
Ωστόσο είναι ταυτόχρονα το πρώτο καμπανάκι που συνδέεται με τις παρενέργειες στη πραγματική οικονομία και την κατανάλωση από το εκρηκτικό κοκτέιλ της ακρίβειας και του πληθωρισμού που προκάλεσε έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.
Άλλωστε με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η ταχύτητα του πληθωρισμού θα παραμείνει υψηλή τουλάχιστον καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, με την αποκλιμάκωση να τοποθετείται προς το τέλος του εξαμήνου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή της Ουκρανικής κρίσης και νέες διαταραχές στη διεθνή αγορά ενέργειας.
O πληθωρισμός θα κινείται στη περιοχή του 5% έως και το Μάρτιο
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανώς προβληματισμένος από την κούρσα του τιμάριθμου εκτίμησε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός θα κινείται στη περιοχή του 5% έως και το Μάρτιο, ενώ παραδέχθηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν κάνοντας λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 1,5%-2% στο σύνολο του έτους έναντι στόχου για 1% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα το ράλι των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα υγρά καύσιμα ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι πέρα από τα πλήγματα που προκαλεί στα εισοδήματα απειλεί με σοβαρή συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.
Στο Γενικό Λογιστήριο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αφού για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9% ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι πρώτες ενδείξεις συγκράτησης των δαπανών από τα νοικοκυριά.
Oι πωλήσεις του Ιανουαρίου 2022
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μεγάλη αλυσίδα του εμπορίου που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς έκλεισε τον Ιανουάριο με απώλειες 30% στον τζίρο θορυβώντας τα στελέχη της διοίκησης που αποδίδουν τον περιορισμό της ζήτησης στην ακρίβεια.
Παρά την πληθωριστική καταιγίδα και το κλίμα ανασφάλειας και αρνητικών προσδοκιών στα νοικοκυριά και την αγορά στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι και να μην παρασυρθούν από τις εξελίξεις εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κρίση είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα ανακόψει την αναπτυξιακή τροχιά απλά θα τη φρενάρει χαρακτηρίζοντας ιάσιμες τις ουλές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομικών για τις παρενέργειες στην ανάπτυξη σε «εικόνα που πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων αλλά δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια».
Δημοσιονομική εξυγίανση
Ωστόσο το άλλο καυτό μέτωπο για το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με την επιστροφή στην δημοσιονομική εξυγίανση οπότε θα πρέπει να κινείται με το σταγονόμετρο στα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή ακρίβεια.
Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για κρίσιμο δημοσιονομικό έτος καθώς εν μέσω υγειονομικών και πληθωριστικών κραδασμών θα πρέπει αφ ενός να μην «τρυπήσει το δίχτυ» προστασίας για τους πραγματικά πληττόμενους και αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί η προσγείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στη περιοχή του 1,4% του ΑΕΠ από 7,2% το 2021 με κύριους μοχλούς την εξοικονόμηση δαπανών από την μαζική απόσυρση μέτρων στήριξης ύψους 13,650 δις. ευρώ και την αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Μειώνουν τις δαπάνες τα νοικοκυριά... ηχηρή προειδοποίηση για την πορεία των δημοσίων εσόδων - Στο 5% ο πληθωρισμός
O πληθωρισμός θα κινείται στη περιοχή του 5% έως και το Μάρτιο εκτίμησε ο υπουργός Οιονομικών
Σχόλια αναγνωστών