Ραντεβού το Φθινόπωρο για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη
«Πράσινο φως» στο αίτημα της κυβέρνησης για εφεδρικό σχέδιο δράσης στην οικονομία άναψαν χθες 6 Απριλίου 2022 οι θεσμοί υπό τον όρο ότι τα νέα μέτρα θα είναι στοχευμένα ώστε ο λογαριασμός να είναι διαχειρίσιμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στη συνάντηση με τους επικεφαλής για το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα «αναχώματα» που έχουν ληφθεί καθώς και γι’ αυτά που πρόκειται να στηθούν.
Στο τραπέζι τέθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιλεκτικών και προσωρινών μειώσεων στο ΦΠΑ σε τρόφιμα, διατήρησης και διεύρυνσης του μέτρου της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και παροχής διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρείες ενέργειας αλλά και προς το Δημόσιο.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναγνώρισαν την ανάγκη παρεμβάσεων για την στήριξη της οικονομίας και το γεγονός ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά αλλά συνέστησαν στο οικονομικό επιτελείο προσεκτικές και μετρημένες κινήσεις έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική εξυγίανση.
Μετά το πράσινο φως από τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο βάζει μπρος τα σχέδια για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή αυξάνοντας κατά 2 δισ. ευρώ τις κρατικές δαπάνες ενώ σε περίπτωση που τα πληθωριστικά κύματα ενταθούν, θα ακολουθήσει δεύτερη αύξηση της δύναμης πυρός μέσα στον Μάιο.
Στόχος είναι να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή που μπαίνει σε τροχιά δυσμενούς αναθεώρησης καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει υποτροπιασμός της κρίσης ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα φρενάρει έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5%-3% έναντι πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 4,5% ενώ πήχης για το μέσο πληθωρισμό ανεβαίνει στη περιοχή του 6% από 1%.
Αρνητική αναθεώρηση και από την ΤτΕ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων προχωρά και η Τράπεζα της Ελλάδος «κατεβάζοντας» στο βασικό σενάριο την ταχύτητα της ανάπτυξης στο 3,8% και στο δυσμενές στο 2,8% ενώ ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,1% και 7,1% αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς θέματα της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πήρε νέα πίστωση χρόνου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και για το στοκ των συντάξεων που για τους θεσμούς εξακολουθεί να συνιστά μια μορφή «κρυφού χρέους» για τον προϋπολογισμό, και η δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας είναι για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος στο τέλος του α' εξαμήνου.
Για τα δύο αυτά ανοικτά μέτωπα οι δυο πλευρές έδωσαν νέο ραντεβού για το φθινόπωρο, ενώ την ίδια περίοδο θα βρεθούν στην ατζέντα και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα, όπως η εκκαθάριση των υποθέσεων του Ν. Κατσέλη και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για τους ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
Στη χθεσινή διαπραγμάτευση δεν έγινε καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, καθώς το στίγμα θα δοθεί από την Κομισιόν τον Μάιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με τις συστάσεις για τα κράτη-μέλη, αλλά και για τη δόση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που εκκρεμεί από το 2019 και μάλλον θα αποδεσμευτεί προς το τέλος του 2022. Αλλωστε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα έχει συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, οπότε θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το «τσεκ» των 750 εκατ. ευρώ.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών