Σήμερα 27 Απριλίου άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση (reopening) του 7ετούς ομολόγου 2020 από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έδωσε τη σχετική εντολή (mandate) σε έξι επενδυτικές τράπεζες.
Το επιτόκιο στο 5ετές πρώην 7ετές ομόλογο εκτιμάται στο 2,40% - 2,45% από περίπου 2,01% που είχε διαμορφωθεί το επιτόκιο σε αυτό το ομόλογο το 2020 ή τιμή 99,916 μονάδες βάσης.
Το 2021 η Ελλάδα είχε προβεί σε δημοπρασία 5ετούς στο 0,05%
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ και οι προσφορές αναμένεται ότι θα φθάσουν τις 5,5 φορές το ζητούμενο ποσό ή 13,75 δισεκ. ευρώ χωρίς να αποκλείονται και τα 15 δισεκ. ευρώ
Πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό επιτόκιο, καθώς θυμίζουμε ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο ιστορικό του χαμηλό είχε διαμορφωθεί στο 0,54% ενώ εσχάτως βρέθηκε στο 3,13%.
Σημειώνεται ότι από εδώ και πέρα το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται με όλο και χειρότερους όρους, καθώς τα επιτόκια του παρελθόντος ήταν διαστρεβλωμένα και αφύσικα και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Συνδιαχειριστές της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Πρόκειται για επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με κουπόνι 2%.
Η Ελλάδα αναζητάει νέα κεφάλαια
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr, μετά την αναβάθμιση παρωδία της Ελλάδος σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές από τον πολιτικά καθοδηγούμενο αμερικανικό οίκο Standard and Poor's ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει την έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,65% για να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ στις 26 Απριλίου ή 3 Μαίου 2022.
Το bankingnews είχε έγκαιρα - όπως πάντα - προειδοποιήσει ότι για την πικρή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τους δήθεν ενθουσιασμούς για την πολιτικά υποκινούμενη και χειραγωγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές.
Η Ελλάδα μεταξύ άλλων επειδή τα ελλείμματα αυξάνονται και η πίεση στην κοινωνία από το ενεργειακό κόστος επιδεινώνεται… αναζητάει νέα κεφάλαια.
Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου – δύσκολο να εκδώσει 10ετές με επιτόκιο 3% - για να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Να σημειωθεί ότι λόγω της στρέβλωσης και χειραγώγησης που προκάλεσε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση είχαν φθάσει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 0,54% για να εκτιναχθούν στο 3%... δηλαδή εκεί που έπρεπε να ήταν… εσχάτως αν και δεν αποκλείεται να δούμε και 3,5% επιτόκια στην Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών