Στο κέντρο του... κόσμου (Δελφοί) επιβάλλεται ο υψηλότερος συντελεστής
Αντιμέτωπες με υπέρογκα ενιαία ανταποδοτικά τέλη (ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας) βρίσκονται οι επιχειρήσεις σε Δήμους ή κοινότητες που δεν έχουν επικαιροποιήσει με μελέτες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύουν συντελεστές από την εποχή των…. πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Το αποτέλεσμα, όπως θα δούμε, είναι ένα ατελείωτο “γαϊτανάκι” με το οποίο τα τέλη που εισπράττονται έχουν υπολογιστεί με ανεπίκαιρα δεδομένα.
Η ΔΕΗ εισπράττει ποσά τα οποία είναι δυσανάλογα με το κόστος παροχής της υπηρεσίας, ορισμένοι Δήμοι και κοινότητες καταρτίζουν πλασματικούς προϋπολογισμούς - τους οποίους υποτίθεται ότι, κοινοποιούν προς την ΔΕΗ - και οι επιχειρήσεις, εκτός απο το υψηλό κόστος του ρεύματος καταβάλλουν υπέρογκα τέλη που δεν αντιστοιχούν στις παροχές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η κοινότητα Δελφών, όπου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καταβάλλουν 4000 – 6000 ευρώ ετησίως για ανταποδοτικά τέλη με ένα υψηλό συντελεστή ( 3,60 ευρώ/ τετραγωνικό μέτρο ), ο οποίος υπερδιπλασιάστηκε.
Στο τέλος περιλαμβάνεται ένα πρόσθετο κόστος για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς στους ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και Λαμίας.
Η κρίσιμη... λεπτομέρεια, όμως, είναι ότι, η κοινότητα των Δελφών δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές καθαριότητας ενός Δήμου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πως πρώτον ο Δήμος Άμφισσας επιβάλλει τέλη τα οποία δεν έχουν επικαιροποιηθεί και δεύτερον πως η ΔΕΗ συνεχίζει να εισπράττει ποσά με απόφαση που ερείδεται σε προηγούμενο νόμο και δεν αντιστοιχεί με τον προϋπολογισμό.
Υπουργείο Εσωτερικών: «Δεν είναι παράνομη η είσπραξη»
Η Ένωση ξενοδόχων Δελφών απευθύνθηκε αρχικά στον Δήμο Άμφισσας προκειμένου να προχωρήσει σε νέα επικαιροποιημένη μελέτη του κόστους, ωστόσο ο Δήμος αρνείται επίμονα να προχωρήσει στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις απηύθυναν ερώτηματα και στο υπουργείο Εσωτερικών και η απάντηση από το γραφείο του υφυπουργού ήταν ότι «δεν είναι παράνομη η είσπραξη για τα τέλη με βάση το νόμο του Καποδίστρια» .
Στην συνέχεια, οι επιχειρήσεις, αλλά και η Ένωση ξενοδόχων προσέφυγε προς την Αποκεντρωμένη Δίοικηση Θεσσαλίας – Στερέας Ελλάδας εκθέτοντας τα περιστατικά, αλλά και το γεγονός ότι, η κοινότητα Δελφών, εκτός των άλλων, παρέλειψε να εκδώσει κανονιστική πράξη καθορισμού των τελών ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2022. Συγκεκριμένα στην προσφυγή, επισημαίνεται το γεγονός ότι, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να αντιστοιχούν στα έξοδα (προϋπολογισμός), διαθέτοντας ει δύνατον πιο επικαιροποιημένα στοιχεία.
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις, ορισμένοι Δήμοι Θηβαίων) έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των τελών με νεώτερες μελέτες ενω σε τουριστικούς προορισμούς, όπως Ολυμπία, Ναύπλιο, Μετέωρα, οι συντελεστές που επιβάλλονται κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, με την επιβολή των υπέρογκων τελών κρίνεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ύστερα από την κρίση της πανδημίας την περίοδο 2020 – 2021.
Επίσης, σε άλλες περιοχές ( Τρίκαλα, Σέρρες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) οι Δήμοι το 2021 σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια έχουν ήδη προβεί σε μείωση των ανταποδοτικών τελών, για όσο διάστημα αποδεδειγμένα οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών