Εξόφληση σε 60 ημέρες ζητά η Κομισιόν
Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για την άμεση πληρωμή των χρεών που οφείλει το δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες στέλνει η Κομισιόν, διαφορετικά αν δεν συμμορφωθεί με την Οδηγία θα ακολουθήσει παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Στο έγγραφο της η Επιτροπή ζητά επιτάχυνση της εξόφλησης το αργότερο εντός 60 ημερών αλλά και κατάργηση των αστερίσκων για τα νοσοκομεία που αποπληρώνονται μέχρι κεραίας μόνο όταν οι ιδιώτες προμηθευτές τους παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα.
Η αιτιολογημένη γνώμη που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές κάνει λόγο για πλημμελή εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και περιορίζουν τόσο την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, όσο και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.
Η Επιτροπή αναφέρει «η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεταξύ 2010 και 2020, η Ελλάδα θέσπισε κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα. Η συγκεκριμένη κανονιστική ρύθμιση συνιστά παραβίαση των ενωσιακών κανόνων όπως ερμηνεύονται από το Δικαστήριο της ΕΕ, ιδίως στην απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση C-555/14»
Σύμφωνα με την Κομισιόν «η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει το εν λόγω κράτος μέλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το θέμα της εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες που παραμένει «ανοιχτή πληγή» στις αξιολογήσεις των επιδόσεων στην οικονομία από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά με τη μορφή αυστηρών συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απειλές για παραπομπή στο δικαστήριο και επιβολή τσουχτερών κυρώσεων και προστίμων .
Παρά τις αλυσιδωτές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των πληρωμών τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους συνολικά μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου από την εφορία ανέρχονται σε 2,540 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα «κρατικά φέσια» ύψους 1,056 δις. ευρώ προέρχονται από τα νοσοκομεία τα οποία μάλιστα διογκώθηκαν περαιτέρω αφού τον Ιανουάριο ήταν 739 εκ. ευρώ. Ακολουθούν οι οφειλές από τις επιστροφές φόρων ύψους 651 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τις οποίες 40 εκατ. είναι άνω των 90 ημερών, τα χρέη ύψους 473 εκατ. ευρώ από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης από τα οποία τα 205 εκατ. ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, τα διάφορα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης με χρέη 175 εκ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 128 εκατ. ευρώ ενώ στα 58 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών