Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρίμηνο βαρόμετρο για ελληνική οικονομία και νέα μέτρα - Πάνω από 4% το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο 2022, ο πληθωρισμός 11%

Τρίμηνο βαρόμετρο για ελληνική οικονομία και νέα μέτρα  - Πάνω από 4% το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο 2022, ο πληθωρισμός 11%
Κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές 7 Ιουνίου 2022, ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2022 δεδομένου ότι εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ενθαρρυντικά, θα ελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα

Τρία ορόσημα - κλειδιά για νέες επιταγές ακρίβειας και επιδοτήσεις στα καύσιμα τρέχουν από σήμερα και συνδέονται με την ταχύτητα της ανάπτυξης, την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα:

Ρυθμός ανάπτυξης:
Κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές 7 Ιουνίου 2022, ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2022 δεδομένου ότι εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ενθαρρυντικά, θα ελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα, απορροφώντας μέρος των πιέσεων από την αύξηση του λογαριασμού με τις δαπάνες.
Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου και την πληθωριστική κρίση, οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη της ανάκαμψης στο 4%-5% έναντι βουτιάς 2,3% που είχε σημειώσει το ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών πατάνε στο γεγονός ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι κραδασμοί επί ελληνικού εδάφους να έρθουν μεταγενέστερα, εξέλιξη που κράτησε το κόστος των απωλειών χαμηλά.
Το τοπίο για το ΑΕΠ θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που θεωρείται βαρόμετρο καθώς οι κλυδωνισμοί από τον ενεργειακό τυφώνα ήταν ισχυρότεροι και δεν είναι λίγοι οι οίκοι που μιλούν ακόμα και για επιβράδυνση λόγω των φρένων στην κατανάλωση από τη διασπορά της ακρίβειας.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατεβάζοντας στο 3,1% τον ρυθμό για φέτος από 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαμηλώνοντας τον ρυθμό στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.

Πληθωριστική καταιγίδα:
Κομβικό ρόλο για το θερινό πακέτο μέτρων θα διαδραματίσει η ανάφλεξη του τιμάριθμου.
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Η κατάσταση με τις τιμές, ειδικά στα καύσιμα, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται και από διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν όπως επιβεβαιώνεται και από τις νεότερες επί το δυσμενέστερο προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.
Στο κείμενο του Προγράμματος υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που ανεβάζει την ταχύτητα στο 7,6% και δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Προϋπολογισμός:
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στο Γενικό Λογιστήριο τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάιο αλλά και στο πεντάμηνο που είναι βασικό φίλτρο για τα μέτρα.
Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες με το βάρος των επιτελών να πέφτει στις εισπράξεις από τους ΕΦΚ και του ΦΠΑ που λόγω των ανατιμήσεων κάνουν την διαφορά στα ταμεία.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς υπάρχει ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των υψηλών πτήσεων στις τιμές της βενζίνης που θα ψαλιδίσει τις εισπράξεις.
Τον Απρίλιο υπήρξαν ενδείξεις με τα έσοδα από τους ΕΦΚ να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και την κατάσταση να σώζει ο ΦΠΑ οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε υπέρβαση του στόχου κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης