- Πάνω από 1 δισ. ευρώ το κόστος της επιδότησης
Σε νέες Συμπληγάδες μπαίνει ο προϋπολογισμός καθώς έχει συνδεθεί με το νέο μηχανισμός επιδότησης των καταναλωτών που θα ακολουθεί την τάση στο χρηματιστήριο ενέργειας και την δεδομένη χρονική στιγμή οι τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο βρίσκονται σε ένα νέο ράλι.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς το σοκ του προϋπολογισμού από την ενεργειακή κρίση είναι ισχυρότερο με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα η πρόβλεψη για το κόστος της επιδότησης που σε μηνιαία βάση είχε τοποθετηθεί στα 150 εκατ. ευρώ και σε 850-900 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο υπάρχει ήδη ανατροπή στον σχεδιασμό αφού η μέση τιμή της κιλοβατώρας στο χρηματιστήριο της ενέργειας φτάνει τα 303,33 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 225 ευρώ, εξέλιξη που αλλάζει δραστικά τον λογαριασμό της επιβάρυνσης που ανεβαίνει πάνω από το 1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα το 1 δισ. ευρώ είναι μια συντηρητική πρόβλεψη για το μέγεθος της ζημιάς στα κρατικά ταμεία αφού η μεγαβατώρα στο ρεύμα βρίσκεται ήδη στα 340 ευρώ και συμπαρασύρεται από την κούρσα της τιμής στο φυσικό αέριο που χθες σκαρφάλωσε στα 140 ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο θα ανεβαίνει η τιμή στο ρεύμα τόσο θα μεγαλώνει το κόστος για τον προϋπολογισμό μέσω του οποίου θα επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων.
Σε περίπτωση που η τιμή στο ρεύμα σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνει το ανοικτό το ενδεχόμενο για «plan b» σενάριο με πρόσθετες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη βουλή με αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά 740 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ένα νέο Fuel Pass που θα τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και δεύτερη ενεργειακή επιταγή ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα.
Ταυτόχρονα θα αυξηθεί το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ενώ είναι πιθανό να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων.
Στο μεταξύ στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να είναι συγκρατημένοι αποφεύγοντας υπερβάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο το στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας για 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα εφέτος καθώς ετοιμάζονται και άλλες παροχές που δεν σηκώνουν υπερβολές καθώς από το 2023 υπάρχει η δέσμευση για πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ.
Για την ώρα παρά την κάμψη των εισπράξεων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε ήρεμα νερά φτάνοντας στο τέλος Μαΐου το 1,487 δισ. ευρώ έναντι του υπερδιπλάσιου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό (3,9 δισ. ευρώ).
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών