Τελευταία Νέα
Οικονομία

Είναι πολιτικά χειραγωγούμενη η Fitch; - Σχεδιάζει αδικαιολόγητα αναβάθμιση της Ελλάδος 8/7 σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές

Είναι πολιτικά χειραγωγούμενη η Fitch; - Σχεδιάζει αδικαιολόγητα αναβάθμιση της Ελλάδος 8/7 σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές
Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική και δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Παρά την άκρως δυσμενή συγκυρία, με την οικονομία να επιβραδύνεται και μάλιστα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα περάσει σε ύφεση από το 2023, την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται δραματικά, το ελληνικό χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ., το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτινάχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα να ποντάρουν στην τεχνική στήριξη της ΕΚΤ, ο αμερικανικός οίκος Fitch με μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 8 Ιουλίου 2022.
H Fitch να σημειωθεί βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές...

Βέβαια υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να έχει έσοδα 17 με 18,5 δισεκ. ο τουρισμός δηλαδή στα επίπεδα του 2019 αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η αναβάθμιση.
Η θέση του bankingnews είναι ότι η αξιολόγηση της Ελλάδος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι πολιτικά κίνητρα αλλά τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.
Η ελληνική οικονομία είναι προβληματική και δεν δικαιολογεί αναβάθμιση με οικονομικούς όρους σε αυτή την συγκυρία.
Η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική και δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εάν ληφθούν υπόψη τα εξής:

1)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν φτάσει στο 4,72% για το δεκαετές και η Ελλάδα κινδύνεψε να τεθεί εκτός αγορών.
Απαιτήθηκε η εσπευσμένη παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό, πλέον το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 3,52% ή πτώση 1,20%.
Σε μια ξαφνική κρίση για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αποδείχθηκε ο πιο αδύναμος κρίκος σε όρους δημόσιου χρέους και μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις μόνιμα προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.
Χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζει ένα εργαλείο το οποίο αμφισβητούν οι αγορές σε κάποιο βαθμό, το ελληνικό Δημόσιο θα είχε τεθεί εκτός αγορών.
Οπότε η Fitch αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+;
Να σημειωθεί ότι η επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές δεν αλλάζει την κλίμακα βαθμολόγησης της Ελλάδας γιατί και η DBRS και η Standard & Poo’s βαθμολογούν τη χώρα στην κλίμακα ΒΒ+ ή μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

2)Πως ο αμερικανικός οίκος Fitch όταν όλοι οι βασικοί δείκτες της επιδεινώνονται, όπως το ΑΕΠ και το χρέος παίρνει την απόφαση να αναβαθμίσει την Ελλάδα;
Πως δηλαδή θα δικαιολογηθεί από τη Fitch αυτή η αναβάθμιση σε αυτή την άκρως δυσμενή συγκυρία.
Αλλά υπάρχει εξήγηση…

3)Παραδόξως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που είναι πολύ φιλικές με τον αμερικανικό παράγοντα, τυγχάνει να απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τους οίκους αξιολόγησης.

Τι συμβαίνει;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί με πολιτικούς όρους και όχι προφανώς με οικονομικούς στην κλίμακα ΒΒ+ για να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ είναι απόλυτα αδικαιολόγητη, ακατανόητη και με οικονομικούς όρους αναξιόπιστη.
Παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης Biden η οποία υποστηρίζει τη σχεδόν δουλική κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση του Ουκρανικού.

Συμπέρασμα

Η αναβάθμιση της Ελλάδος με πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομικά θα βλάψει μεσομακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας θα δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνητής ευφορίας και με ωραιοποιήσεις που δεν δικαιολογούνται η ελληνική οικονομία αξιολογείται με βαθμολογία πολύ ανώτερη των πραγματικών ικανοτήτων της.
Αυτό το χάσμα οι κερδοσκόποι θα το δουν και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τις αστήρικτες πολιτικές αναβαθμίσεις.

Τι ισχύει για τα καλυμμένα ομόλογα από 8 Ιουλίου 2022

Η εφαρμογή από την Ελλάδα της Οδηγίας για τα Καλυμμένα Ομόλογα της ΕΕ (EU Covered Bond Directive) θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο της χώρας για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων καθιστώντας υποχρεωτική την προστασία της ρευστότητας, αναφέρει η Fitch Ratings.

Στην πράξη, τα προγράμματα με αξιολόγηση Fitch αντιμετωπίζουν ήδη βασικούς κινδύνους μέσω συμβατικών ρυθμίσεων ή δημόσιων δεσμεύσεων που είναι συνήθως αυστηρότερες από αυτές της Οδηγίας, ιδίως σε σχέση με τη ρευστότητα και την υπερασφάλεια (OC).
Σύμφωνα όμως με την Fitch, το νέο πλαίσιο θα ισχύει για καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από τις 8 Ιουλίου 2022 – την ημερομηνία-στόχο για την εφαρμογή της Οδηγίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με μεταβατικές ρυθμίσεις, οι βασικές του διατάξεις δεν θα ισχύουν για ομόλογα που έχουν εκδοθεί πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Κανένας αντίκτυπος στις αξιολογήσεις

Η Fitch δεν αναμένει κανένα αντίκτυπο στην αξιολόγηση από την εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς βλέπει λίγα κίνητρα για τους εκδότες να αποδυναμώσουν τις συμβατικές διατάξεις και επειδή οι βασικές διατάξεις καλύπτουν υφιστάμενα μέσα με αξιολόγηση από την Fitch.
Το νέο πλαίσιο απαιτεί ένα αποθεματικό ρευστότητας να καλύπτει 180 ημέρες καθαρών εκροών ρευστότητας στα καλυμμένα ομόλογα.
Η λήξη αναφοράς για τα επεκτάσιμα καλυμμένα ομόλογα είναι η παρατεταμένη τελική λήξη.
Οι αξιολογήσεις για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα («BBB-» και για τα δύο προγράμματα της Alpha Bank και της Πειραιώς) περιορίζονται από τις δεσμεύσεις OC των εκδοτών.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ελάχιστο OC 5%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μέσω παράγωγης νομοθεσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος (αναμένεται δευτερογενής νομοθεσία τον επόμενο μήνα).
Τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς δεσμεύονται για OC σημαντικά πάνω από 5% (27% και 25%, αντίστοιχα).
Αυτά τα επίπεδα περιορίζουν τις αξιολογήσεις λόγω των υψηλών αναντιστοιχιών λήξης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (για την Alpha) και της υψηλής πιστωτικής ζημίας που περιορίζει τις ταμειακές ροές για την υποστήριξη έγκαιρων πληρωμών για τα καλυμμένα ομόλογα (για την Πειραιώς) σε περίπτωση που ο εκδότης δεν πληρώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης