Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Στις 101,1 μονάδες υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022

ΙΟΒΕ: Στις 101,1 μονάδες υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022

Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, από επιδείνωση προσδοκιών στους περισσότερους τομείς, κυρίως στις Κατασκευές, και περαιτέρω εξασθένιση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις Κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία.
Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες.
Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ και άλλες οικονομίες κατά το β’ τρίμηνο, ασκούν πλέον σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της Βιομηχανίας.
Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αποταμίευση προηγούμενων ετών, στηρίζουν την τρέχουσα δραστηριότητα του τομέα.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως τον αντίκτυπό του στο κόστος ενέργειας, επιδείνωσε τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για την οικονομική κατάστασή τους σε αυτήν την περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη εξασθένησε εκ νέου, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Πλέον, φαίνεται πως τα μέτρα στήριξης μόνο σε ένα βαθμό αμβλύνουν την ανησυχία των νοικοκυριών για τις οικονομικές εξελίξεις μεσοπρόθεσμα.
Προκύπτει εκ νέου η σημασία στρατηγικών παρεμβάσεων πολιτικής, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση των προοπτικών της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.
Στις σχετικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων για τη λειτουργία εναλλακτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και γενικότερα η ενίσχυση των παραγωγικών προοπτικών της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά. ➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εκείνες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες ενισχύθηκαν ήπια. Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Νέα επιδείνωση των προσδοκιών, έντονη κλιμάκωση των αποθεμάτων

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο, στις 101,2 μονάδες, από 103,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,3 μον.).
Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε έντονα, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο.

Αναλυτικά:

α) Σε ότι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε στις -6 μονάδες, από -12 μονάδες τον Ιούνιο, με το 23% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 17% (από 14%)να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο στις +18 μονάδες (από +17), με το 27% (από 34%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 9% (από 17%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο δείχνει έντονη κλιμάκωση και διαμορφώθηκε στις +18 (από +4) μονάδες, με το 27% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 8% (από 14%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιούλιο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν στις +7 (από +15) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού περιορίστηκαν στις -3 (από -10) μονάδες, ενώ αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +21 μονάδες (από +27).
ε) Πάντως οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν έστω οριακά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +23 μονάδες από +22 και το 29% (από 35%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 5% (από 14%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε ελαφρά και διαμορφώθηκε στις +16 (από +19) μονάδες, με το 30% (από 35%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξησή τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διατηρήθηκαν στους 4,8 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί αισθητά, στο 75,0%, από 78,4% τον προηγούμενο μήνα.
ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση ανέκαμψε στις +9 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διατηρείται στο 13-14% και το 4% αυτών (από 10%) να αναμένει μείωσή της.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +21 μονάδες, με το 62% των επιχειρήσεων να μην αναμένουν μεταβολή τους το προσεχές τρίμηνο και το 30% (από 44%) να αναμένει άνοδό τους.
θ) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 19% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 9% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 6% άλλους συγκυριακούς λόγους.
ι) Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων βελτιώθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+14 από +1 μον. ο δείκτης), την αγορά της ΕΕ (+7 από +3 μον. το ισοζύγιο), αλλά και τις λοιπές αγορές (+7 μον. ο δείκτης από ισοσκελισμένος).
κ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε αισθητή υποχώρηση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Απριλίου προς τις λοιπές χώρες (+7 από +24 μονάδες) και προς την ΕΕ (+7 από +29 μον.) και μικρότερη προς τις βαλκανικές χώρες (-1 από +10 μον.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης