Αύξηση κατά 1,2% παρουσίασε η ανάπτυξη της Ελλάδας το β' τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr, στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με ρότα αναθεώρησης της εκτίμησης για το 2022 βάζοντας τον πήχη κοντά στο 4,5%.
Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.
Σταϊκούρας: Εντυπωσιακή η αύξηση του ΑΕΠ
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2022.
Στοιχεία που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1%. Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2022.
«Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%.
Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό.
Αντίσταση που, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.
Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν και συναισθανόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας.
Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Δύο χρονικά ορόσημα που συνδέονται ευθέως με τις αποφάσεις για τα μέτρα της Θεσσαλονίκης ξεκινούν να τρέχουν από σήμερα και αφορούν την ταχύτητα της ανάπτυξης και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Το πακέτο με τις έκτακτες ενισχύσεις για το 2022, οι οποίες λόγω του θολού σκηνικού της ενεργειακής κρίσης θα φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ αλλά και των μόνιμων παρεμβάσεων για το 2023 βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών και αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος της εβδομάδας.
Εξάλλου το πράσινο φως για τις αποφάσεις τυπικά θα ανάψει στο περιθώριο του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πράγα όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναμένεται να περιγράψει στους ομολόγους του τους βασικούς άξονες με τα μέτρα που βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Στα μέτρα που φαίνεται να προκρίνονται είναι η αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης και το έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους, θα αυξηθούν οι συντάξεις ενώ εξετάζεται μείωση του εταιρικού φόρου από το 22% στο 20%.
Ειδικότερα στο ημερολόγιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν κυκλωθεί οι εξής δύο σταθμοί:
7 Σεπτεμβρίου:
Κομβικά για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2022.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για ανάπτυξη 3,1% καθώς αναμένεται να υπερβεί το 4% φθάνοντας στα επίπεδα του 5%. Εξέλιξη που διευκολύνει τους δημοσιονομικού χειρισμούς καθώς απελευθερώνει χώρο για μέτρα στήριξης αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες μέρος της έκτασης από την μεγέθυνση του ΑΕΠ έχει καλυφθεί με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μεγάλο βέβαια «συν» είναι ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη (στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική οικονομία έτρεξε με 7%) υποστηρίζει την αποκλιμάκωση του ελλείμματος αλλά και του χρέους λόγω της ονομαστική αύξησης των εισοδημάτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με ρότα αναθεώρησης της εκτίμησης για το 2022 βάζοντας τον πήχη κοντά στο 4,5%.
9 Σεπτεμβρίου:
Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2022 τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του τιμάριθμου είναι προσωρινή καθώς τα τύμπανα ήδη ηχούν για την βαρυχειμωνιά που έρχεται.
Η κατάσταση με τις τιμές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται ήδη από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν.
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο θα υπάρχει νέο εφιαλτικό σενάριο που ανεβάζει την ταχύτητα πάνω από το 8% λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών