Πακέτο καταστολής της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πυρών άνω των 2 δισ. ευρώ ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι στοχευμένα με έμφαση στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και περιλαμβάνουν διευκολύνσεις για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέους, νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, παράταση των ελαφρύνσεων στα ακίνητα, μειώσεις και αναστολές φόρων και εισφορών και πρόσθετες ελαφρύνσεις σε βάθος χρόνου ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τις δημοσιονομικές αντοχές.
Ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα νέα κυβερνητικά μέτρα δύνανται να μετριάσουν τη ζημία των νοικοκυριών καθώς το σφυροκόπημα από την ακρίβεια παραμένει ισχυρό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις καλοκαιρινές υπερπτήσεις του πληθωρισμού.
Παρά την οριακή μείωση η ένταση του τιμάριθμου παρέμεινε ισχυρή και για τον μήνα Αύγουστο αφού έτρεξε με ταχύτητα 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.
Η κατάσταση με τις τιμές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται από τις διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ που προκαλεί το ράλι των τιμών στην ενέργεια και να εκτροχιάζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την κούρσα των αυξήσεων οδηγεί το φυσικό αέριο που σημείωσε εκρηκτική αύξηση 261,3% σε σχέση με πέρυσι και ακολουθούν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, στο ρεύμα κατά 38,5% και στα καύσιμα κατά 21,5%.
Ανεξέλεγκτα κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι τιμές στα τρόφιμα με τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα να κυμαίνονται από 12,5% (καφές, κακάο, τσάι) έως 25,5% (κρέατα). Ο πληθωρισμός στην ομάδα διατροφή τρέχει με 13,2%, πολύ πιο πάνω από τον μέσο ρυθμό, ενώ εκεί που σπάει όλα τα κοντέρ είναι στη στέγαση καθώς φτάνει στο 31,4% και είναι η μόνη κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό επίπτωσης στον γενικό δείκτη, 4,6%. Ακολουθεί η επιβάρυνση από τα τρόφιμα με 2,9%.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν.
Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση ανεβάζοντας στο 8%-8,5% τη μέση ταχύτητα για φέτος.
Εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση στη χορήγηση δεύτερης επιταγής ακρίβειας σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με τη μορφή έκτακτου επιδόματος, με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 200-250 ευρώ.
Το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει ακόμα αύξηση των κονδυλίων για επίδομα θέρμανσης, ρεύμα και φυσικό αέριο, με πλέγμα όμως κριτηρίων, για την ανακούφιση των ευάλωτων.
Επίσης η κυβέρνηση προχωρά:
- Στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1/1/2023, πράγμα που σημαίνει αύξηση των καθαρών αποδοχών για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.
- Στη διατήρηση και το 2023 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες με προοπτική περαιτέρω μείωσης ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.
- Στην παράταση και μετά το 2022 της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, του φόρου υπεραξίας καθώς και της φορο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών.
Παράλληλα το 2023, σε συνάρτηση με την ταχύτητα της ανάπτυξης και τα ταμειακά περιθώρια του Δημοσίου, σχεδιάζονται μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, «κούρεμα» ή και πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών