«Μέτρα στήριξης στο μέτρο που τα δημοσιονομικά περιθώρια θα μας το επιτρέψουν θα λαμβάνονται. Δεν ξέρω τη φύση των μέτρων, μπορεί να είναι ένα fuel pass, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή και το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τους ευάλωτους.
Ωστόσο, αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο mega είναι ότι «δεν θα είναι η οριζόντια μείωση των φόρων στα καύσιμα, ούτε ο ΦΠΑ», εξηγώντας πως «αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος». Αφού ανέφερε πως «έχουμε ταυτόχρονα δύο θύελλες, η μία είναι ο πληθωρισμός και το δεύτερο είναι οι αγορές», υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει και στα δύο».
Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες
Κάνοντας αναφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι «δεν θα μπει ειδικό πλαφόν για τα προϊόντα του καλαθιού, πλαφόν υπάρχει ούτως η άλλως για τα κρίσιμα για τη διαβίωση προϊόντα. Το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει. Το αλεύρι για παράδειγμα, σκεφτόμαστε να το βάλουμε από την αρχή, να κάνουμε αυτή την αλλαγή και κοιτάμε και για τα όσπρια».
«Δεν μπορούμε να «ξεχειλώσουμε» τη λίστα γιατί δεν θα έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Νόημα έχει οι εταιρείες να κάνουν τιμές που θα είναι κάτω από το κόστος», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Εξήγησε μάλιστα ότι «να περιορίσουμε την ακρίβεια με το «καλάθι του νοικοκυριού», όχι δεν στοχεύουμε σε αυτό. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα κλάσμα προϊόντων, δεν μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προσπάθεια που σκεφτήκαμε με τους συνεργάτες μου και έχει στόχο να δώσει στη «θύελλα» του πληθωρισμού έναν χώρο βασικών προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία του νοικοκυριού, όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τον πληθωρισμό. Στόχος, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι όταν μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού» να ξέρουν ότι είναι το φθηνότερο προϊόν. Η μάχη του πληθωρισμού γίνεται με άλλους τρόπους, με το πλαφόν στο κέρδος για παράδειγμα».
«Ο Τσίπρας παραμένει ένας απλός πρόεδρος 15μελούς και καταληψίας»
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για τα σχόλιά του στη Βουλή στις 14/10, αφού εξήγησε ότι ό ίδιος έλειπε διότι ήταν στη Λάρισα, στο πλαίσιο επισκέψεων του για επενδύσεις μίας νέας βιομηχανίας που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε «ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει στον πρωθυπουργό, «δεν είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης, ή θα έχει πιάσει στασίδι σε κάποια από τις πρωινές εκπομπές όπως συνηθίζει, ή θα έχει πάει να αγοράσει ρακέτες τένις. Σε μία σημαντική συζήτηση για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που πονάει τον κόσμο, αστειάκια και ειρωνείες από τον Τσίπρα δείχνουν το ποιόν του ανθρώπου».
«Είναι κρίμα που ο αυτός ο άνθρωπος που αξιώθηκε από τη μοίρα να απολαύσει όσο μεγάλα αξιώματα και σε νεαρή ηλικία, βουλευτής, χωρίς να κοπιάσει, αρχηγός κόμματος με το δαχτυλίδι του Αλαβάνου, πρωθυπουργός λόγω του αντιμνημονίου, τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός ο άνθρωπος μέσα του, παραμένει ο άνθρωπος που εκκίνησε: ένας απλός πρόεδρος 15μελούς και καταληψίας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Όταν παίρνω τον λόγο στη Βουλή για να του απαντήσω, το βάζει στα πόδια. Δέχομαι κάθε είδους πολιτική κριτική, αλλά ειρωνείες και αστειάκια για το εάν εργάζομαι ή όχι, δεν δέχομαι. Το 2020 ο Τσίπρας με έλεγε υπουργό υπανάπτυξής, τώρα δε, το λέει γιατί η Ελλάδα έχει κάνει αθροιστικά σε 2 χρόνια, μεγαλύτερη ανάπτυξη όσο τα 5 χρόνια Τσίπρα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών