Στα βασικά θέματα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γεώργιος Στύλιος στο Olympia Forum III
Υπάρχουν όπλα για να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση με κυριότερο την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι ήδη εδώ και μας δίνει δυνατότητες να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας.
Μέσω έρευνας που έχει γίνει χρησιμοποιούμε τα βασικά συμπεράσματα για τον μετασχηματισμό της γεωργίας στην χώρα μας.
Καινοτομία είναι να σκεφτεί ο παραγωγός, η Ένωση Συνεταιρισμών, “τί άλλο μπορώ να κάνω και πως στην παραγωγική διαδικασία. Στρατηγική μας είναι να βοηθήσουμε για να έχουμε νέες διαδικασίες, να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», είπε ο κ. Στύλιος.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κύριος Στύλιος είπε ότι υπάρχουν δύο έργα για την ψηφιακή γεωργία τα οποία “προσδοκούμε να φτιάξουμε τα ανοιχτά δεδομένα, την πληροφορία, τη γνώση που θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους παραγωγούς μας”.
Ο Υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το βάρος δίνεται στους συνεργατικούς συνεταιρισμούς όπου δίνεται προτεραιότητα στις επιδοτήσεις.
«Πρόσφατα ψηφίσαμε νομό που θεσπίζει φορολογική ελάφρυνση 50% σε σχήματα συνεταιρικά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα προγράμματα για νέους αγρότες
Αναφέρθηκε επίσης και στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες, στα οποία εντάχθηκαν 14.000 νέοι αγρότες.
Έκανε επίσης αναφορά και στις startups επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και προσφέρουν λύσεις και καινοτομίες στον γεωργικό τομέα. Τέλος αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσει συνεργατικά σχήματα γεωπόνων και αγροτικών συνεταιρισμών που αφορά την παραγωγή όσων πρόκειται να θρέψουν τον ελληνικό πληθυσμό.
Η Team Leader του Digitalization, DC Agriculture & Rural Development, Ευαγγελία Μουρμούρα τόνισε πως “πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι γεωργοί να παραμένουν στην περιοχή τους και να καλλιεργήσουν. Το Internet of things μας βοηθάει στην παραγωγική γεωργία που σήμερα καλείται να απαντήσει σε ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων όπου υπάρχει και η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Απαιτείται στρατηγική αντιμετώπιση και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει όλα τα εργαλεία στα κράτη μέλη με παρεμβάσεις για να αναπτυχθούν οι ψηφιακές ικανότητες των αγροτών με συστήματα δορυφόρων “.
Κατάλληλα εργαλεία
Ο Daniel Azevedo, Director Commodities & Trade, Copa & Corega, συμμετέχοντας διαδικτυακά, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι αγρότες να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν τη μετάβαση που συζητάμε και ένα από αυτά τα εργαλεία είναι οι τεχνολογίες, που μπορούν να στηρίξουν τη γεωργία ακριβείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεργασίες και οι συνεταιρισμοί.
Ζητούμενο όπως είπε ωστόσο, η μετάβαση να γίνει με διαφάνεια και ασφάλεια για να μοιράζονται οι αγρότες τα δεδομένα τους άλλα να έχουν και πρόσβαση στην αξία των προϊόντων τους που θα προκαλέσει όλη αυτή η διαδικασία.
Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν έλεγχο των δεδομένων και να αποφασίζουν που θα διατεθούν τα προϊόντα τους.
Πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν θα επωφεληθούν από όλη τη διαδικασία, υπογράμμισε.
Ψηφιακός αναλφαβητισμός
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Ιωάννης Πάζιος τόνισε πως “στο θέμα της μετάβασης του γεωργικού κλάδου υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, το αυξημένο κόστος παραγωγής και άλλα.Μπορεί να υπάρξει επίσης και αμφιβολία από πλευράς αγροτών για το αν όλα αυτά μπορεί να τους κοστίσουν περισσότερο. Υπάρχουν όμως προγράμματα διαχείρισης, πληροφορίες που πηγαίνουν στους αγρότες και τους εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους θα έχει μειωμένο κόστος και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.
Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο των συγκεκριμένων τεχνολογιών που αποτελούν όπλο για τους παραγωγούς.
Εδώ αναδεικνύεται και ο νέος ρόλος των Γεωπόνων του ξεφεύγουν μόνο τις συμβουλές για τα λιπάσματα και τα φάρμακα και μεταφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους παραγωγούς για να ακολουθήσουν την έξυπνη γεωργία “.
Οι ευκαιρίες
Ο Senior Manager της Large Scale Project, Δημήτρης Καπνιάς ανέφερε πως «κάθε επανάσταση έχει ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους και δυσκολίες.
Αυτή τη στιγμή η έξυπνη γεωργία βρίσκεται στο προσκήνιο γιατί μπορεί να δώσει λύσεις. Έχει επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω του γενικότερου περιβάλλοντος όμως ο αγροτικός τομέας δεν είναι ένας εύκολος χώρος, μία εύκολη αγορά και χρειάζεται καλά παραδείγματα για να μπορέσει να πειστεί ο Αγροτικός κόσμος ότι πρέπει να το ακολουθήσει”.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών