Η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας αντιμετωπίζει αυξανόμενους εξωτερικούς αρνητικούς καταλύτες
Η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση του Covid, η οποία στηρίζεται στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, επιβραδύνεται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την αναζωπύρωση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, παρά την εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα.
Η πλήρης εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η διαχείριση των πιέσεων στην προσφορά και το κόστος με παράλληλη στήριξη της δημοσιονομικής υγείας και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών αποτελούν το κλειδί για μια βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει.
Η Ελλάδα ανέκαμψε δυναμικά από την κρίση Covid
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η αναζωογόνηση του τουρισμού και η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών στήριξαν την ανάκαμψη της ζήτησης, επαναφέροντας το ΑΕΠ στο προ της κρίσης Covid επίπεδο.
Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στην προσέλκυση αυξανόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων.
Αυτοί οι παράγοντες και το τέλος των προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας συνέβαλαν στην ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και μείωσαν το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό 12 ετών.
Η εκτίναξη όμως των τιμών της ενέργειας, οι διαταραχές του εφοδιασμού και η ανανεωμένη αβεβαιότητα, ιδίως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβραδύνουν απότομα την ανάκαμψη.
Ο πόλεμος επηρεάζει άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος της Ελλάδας.
Οι έμμεσες επιπτώσεις του συμπιέζουν τις δαπάνες και καθυστερούν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.
Η επιτάχυνση της εκταμίευσης των φιλόδοξων δαπανών της κυβέρνησης μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης προς τους καταναλωτές ενέργειας αμβλύνουν αυτούς τους κλυδωνισμούς και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη να επανέλθει μόλις η κατάσταση της ασφάλειας και οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιηθούν.
Επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής
Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τη δημοσιονομική στήριξη, επιβραδύνοντας την επιστροφή του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα.
Έχει επεκτείνει τις επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών των καυσίμων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έχει αυξήσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Η ανάκαμψη της δραστηριότητας και η άνοδος των τιμών έχουν ενισχύσει τα έσοδα.
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί στον προ της κρίσης του Covid λόγο του προς το ΑΕΠ και η συνετή διαχείριση του χρέους περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης.
Παρόλα αυτά, τα μέτρα στήριξης της ενέργειας που έλαβε η κυβέρνηση καθυστέρησαν την επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 1,5% έως 2% του ΑΕΠ, καθυστερώντας την Ελλάδα να επιτύχει γρήγορα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Μετά από μια δεκαετία όπου ο πληθωρισμός ήταν από τους βραδύτερους στον ΟΟΣΑ, οι τιμές έχουν επιταχυνθεί καθώς διευρύνονται οι πιέσεις στην προσφορά.
Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ανέβασαν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα ποσοστά εδώ και πάνω από 25 χρόνια.
Η χρήση της παραγωγικής ικανότητας, το κόστος των εισροών, οι μισθοί και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν.
Σε βασικές αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός ή πολλές μικρές επιχειρήσεις χαμηλού περιθωρίου κέρδους και χαμηλής παραγωγικότητας εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές.
Οι μισθοί αυξάνονται μετά από 12 χρόνια μικρής αύξησης
Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ορισμένες ομάδες εργαζομένων με απαιτούμενες δεξιότητες, όπως στις ΤΠΕ και στις εργαζόμενοι στις κατασκευές, παρουσιάζουν ισχυρότερη αύξηση των μισθών.
Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους με αδύναμη διαπραγματευτική δύναμη, αλλά έχουν γίνει η κύρια πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζόμενους που αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό.
Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας θα στήριζαν καλύτερα τα εισοδήματα και την παραγωγικότητα.
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει αρχίσει να αυξάνεται, ένα βήμα προς τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του ιδιωτικού κεφαλαιακού αποθέματος.
Η υγεία των τραπεζών βελτιώνεται
Το σύστημα τιτλοποίησης Ηρακλής επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από τους ισολογισμούς τους ταχύτερα από ό,τι εμφανίζονται νέα επισφαλή δάνεια.
Τα θεσμοθετημένα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις, εξαντλούνται μέσω αυτής της διαδικασίας και το 58% αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.
Για να διευρύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση δανείζει περαιτέρω τα δάνεια του NextGenerationEU σε επιλεγμένες εγχώριες τράπεζες και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, αν και αυτό ενέχει κινδύνους εφαρμογής.
Η διευθέτηση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερώσει τους οφειλέτες τους και τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τα δάνεια.
Η επίλυση συνεπάγεται συχνά διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή αφερεγγυότητας, οι οποίες υποστηρίζουν η ανάκαμψη της οικονομίας, η εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και οι προσπάθειες για τη βελτίωση των χρόνων δικαστικής διεκπεραίωσης.
Αποτελεσματικότερη πολιτική δημόσιων δαπανών και εσόδων
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά παραμένει υψηλό, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η μακρά διάρθρωση της διάρκειάς του και τα επιτόκια που είναι σταθερά σε χαμηλά επιτόκια περιορίζουν την άμεση έκθεσή του στην άνοδο των επιτοκίων της αγοράς.
Οι μελλοντικές δημοσιονομικές πιέσεις περιλαμβάνουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες και τυχόν ενδεχόμενες υποχρεώσεις.
Το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα και τη διατήρηση της ανάπτυξης.
Η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει με σοβαρότητα και ειδικοί φορείς κατευθύνουν την πρόοδο.
Τα τελευταία χρόνια, τα χαμηλά ποσοστά εκταμίευσης έχουν συγκρατήσει τις δημόσιες επενδύσεις.
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι ελλείψεις καλά εκπαιδευμένου προσωπικού και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε πολλούς διαφορετικούς φορείς, όπως για τις δημόσιες συμβάσεις.
Νέοι ειδικοί φορείς υλοποίησης και ελέγχου δημόσιων έργων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ποιότητα και την ακεραιότητα των δαπανών, προωθώντας τις πρόσφατες βελτιώσεις στις αντιλήψεις για τη διαφθορά.
Οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές μείωσαν τη μεγάλη επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος από εργασία.
Η συμμόρφωση βελτιώνεται γενικά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.
Για την κατανάλωση και τους επαναλαμβανόμενους φόρους ακίνητης περιουσίας, η κάλυψη έχει διευρυνθεί, ενώ ορισμένοι συντελεστές έχουν μειωθεί.
Οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος και των κοινωνικών εισφορών μειώνονται.
Έχει εισαχθεί σημαντικός αριθμός στοχευμένων ελαφρύνσεων σε διάφορους φόρους για την υποστήριξη συγκεκριμένων στόχων πολιτικής.
Ορισμένοι από τους φορολογικούς συντελεστές και έσοδα, όπως εκείνοι επί των διανεμόμενων εταιρικών κερδών, είναι πλέον σχετικά χαμηλοί.
Μια βιώσιμη ανάκαμψη θα απαιτήσει την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προκλήσεων
Το μερίδιο των ενηλίκων που εργάζονται υπολείπεται των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες και τους νέους, παρά την ανάκαμψη της απασχόλησης μετά το COVID.
Ωστόσο, εμφανίζονται ελλείψεις δεξιοτήτων και η γήρανση μειώνει τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας.
Η κληρονομιά των χαμηλών ιδιωτικών επενδύσεων αποδυναμώνει την παραγωγικότητα και την ικανότητα των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες ευκαιρίες της ψηφιοποίησης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.
Η πρόσφατη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης πρέπει να συνεχιστεί για να επιτύχει η Ελλάδα τα ποσοστά απασχόλησης των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.
Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αντιστοιχίας μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών.
Το νέο σύστημα πατρικής άδειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του καταμερισμού των καθηκόντων του νοικοκυριού, εάν αξιοποιηθεί ευρέως.
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, αλλά οι δεξιότητές τους συχνά δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιοποιούνται επαρκώς.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι χαμηλές εδώ και πολλά χρόνια
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση, το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ο περιορισμένος δυναμισμός περιορίζουν τις επενδύσεις.
Ο εξορθολογισμός των πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών στο πλαίσιο των προσπαθειών ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργεί ευκαιρίες για τις εγχώριες επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να επεκτείνουν τις αγορές τους.
Η διεύρυνση του ρόλου των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και η εμβάθυνση της διοικητικής ικανότητας θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.
www.bankingnews.gr
Η πλήρης εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η διαχείριση των πιέσεων στην προσφορά και το κόστος με παράλληλη στήριξη της δημοσιονομικής υγείας και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών αποτελούν το κλειδί για μια βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει.
Η Ελλάδα ανέκαμψε δυναμικά από την κρίση Covid
Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η αναζωογόνηση του τουρισμού και η βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών στήριξαν την ανάκαμψη της ζήτησης, επαναφέροντας το ΑΕΠ στο προ της κρίσης Covid επίπεδο.
Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στην προσέλκυση αυξανόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων.
Αυτοί οι παράγοντες και το τέλος των προγραμμάτων βραχυχρόνιας εργασίας συνέβαλαν στην ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και μείωσαν το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό 12 ετών.
Η εκτίναξη όμως των τιμών της ενέργειας, οι διαταραχές του εφοδιασμού και η ανανεωμένη αβεβαιότητα, ιδίως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβραδύνουν απότομα την ανάκαμψη.
Ο πόλεμος επηρεάζει άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος της Ελλάδας.
Οι έμμεσες επιπτώσεις του συμπιέζουν τις δαπάνες και καθυστερούν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.
Η επιτάχυνση της εκταμίευσης των φιλόδοξων δαπανών της κυβέρνησης μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης προς τους καταναλωτές ενέργειας αμβλύνουν αυτούς τους κλυδωνισμούς και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη να επανέλθει μόλις η κατάσταση της ασφάλειας και οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιηθούν.
Επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής
Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τη δημοσιονομική στήριξη, επιβραδύνοντας την επιστροφή του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα.
Έχει επεκτείνει τις επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών των καυσίμων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έχει αυξήσει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Η ανάκαμψη της δραστηριότητας και η άνοδος των τιμών έχουν ενισχύσει τα έσοδα.
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί στον προ της κρίσης του Covid λόγο του προς το ΑΕΠ και η συνετή διαχείριση του χρέους περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης.
Παρόλα αυτά, τα μέτρα στήριξης της ενέργειας που έλαβε η κυβέρνηση καθυστέρησαν την επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 1,5% έως 2% του ΑΕΠ, καθυστερώντας την Ελλάδα να επιτύχει γρήγορα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Μετά από μια δεκαετία όπου ο πληθωρισμός ήταν από τους βραδύτερους στον ΟΟΣΑ, οι τιμές έχουν επιταχυνθεί καθώς διευρύνονται οι πιέσεις στην προσφορά.
Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ανέβασαν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα ποσοστά εδώ και πάνω από 25 χρόνια.
Η χρήση της παραγωγικής ικανότητας, το κόστος των εισροών, οι μισθοί και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν.
Σε βασικές αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός ή πολλές μικρές επιχειρήσεις χαμηλού περιθωρίου κέρδους και χαμηλής παραγωγικότητας εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές.
Οι μισθοί αυξάνονται μετά από 12 χρόνια μικρής αύξησης
Η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ορισμένες ομάδες εργαζομένων με απαιτούμενες δεξιότητες, όπως στις ΤΠΕ και στις εργαζόμενοι στις κατασκευές, παρουσιάζουν ισχυρότερη αύξηση των μισθών.
Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους με αδύναμη διαπραγματευτική δύναμη, αλλά έχουν γίνει η κύρια πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζόμενους που αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό.
Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας θα στήριζαν καλύτερα τα εισοδήματα και την παραγωγικότητα.
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει αρχίσει να αυξάνεται, ένα βήμα προς τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του ιδιωτικού κεφαλαιακού αποθέματος.
Η υγεία των τραπεζών βελτιώνεται
Το σύστημα τιτλοποίησης Ηρακλής επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από τους ισολογισμούς τους ταχύτερα από ό,τι εμφανίζονται νέα επισφαλή δάνεια.
Τα θεσμοθετημένα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις, εξαντλούνται μέσω αυτής της διαδικασίας και το 58% αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις.
Για να διευρύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση δανείζει περαιτέρω τα δάνεια του NextGenerationEU σε επιλεγμένες εγχώριες τράπεζες και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, αν και αυτό ενέχει κινδύνους εφαρμογής.
Η διευθέτηση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερώσει τους οφειλέτες τους και τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τα δάνεια.
Η επίλυση συνεπάγεται συχνά διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή αφερεγγυότητας, οι οποίες υποστηρίζουν η ανάκαμψη της οικονομίας, η εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και οι προσπάθειες για τη βελτίωση των χρόνων δικαστικής διεκπεραίωσης.
Αποτελεσματικότερη πολιτική δημόσιων δαπανών και εσόδων
Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά παραμένει υψηλό, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η μακρά διάρθρωση της διάρκειάς του και τα επιτόκια που είναι σταθερά σε χαμηλά επιτόκια περιορίζουν την άμεση έκθεσή του στην άνοδο των επιτοκίων της αγοράς.
Οι μελλοντικές δημοσιονομικές πιέσεις περιλαμβάνουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες και τυχόν ενδεχόμενες υποχρεώσεις.
Το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα και τη διατήρηση της ανάπτυξης.
Η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει με σοβαρότητα και ειδικοί φορείς κατευθύνουν την πρόοδο.
Τα τελευταία χρόνια, τα χαμηλά ποσοστά εκταμίευσης έχουν συγκρατήσει τις δημόσιες επενδύσεις.
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι ελλείψεις καλά εκπαιδευμένου προσωπικού και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε πολλούς διαφορετικούς φορείς, όπως για τις δημόσιες συμβάσεις.
Νέοι ειδικοί φορείς υλοποίησης και ελέγχου δημόσιων έργων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ποιότητα και την ακεραιότητα των δαπανών, προωθώντας τις πρόσφατες βελτιώσεις στις αντιλήψεις για τη διαφθορά.
Οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές μείωσαν τη μεγάλη επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος από εργασία.
Η συμμόρφωση βελτιώνεται γενικά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.
Για την κατανάλωση και τους επαναλαμβανόμενους φόρους ακίνητης περιουσίας, η κάλυψη έχει διευρυνθεί, ενώ ορισμένοι συντελεστές έχουν μειωθεί.
Οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος και των κοινωνικών εισφορών μειώνονται.
Έχει εισαχθεί σημαντικός αριθμός στοχευμένων ελαφρύνσεων σε διάφορους φόρους για την υποστήριξη συγκεκριμένων στόχων πολιτικής.
Ορισμένοι από τους φορολογικούς συντελεστές και έσοδα, όπως εκείνοι επί των διανεμόμενων εταιρικών κερδών, είναι πλέον σχετικά χαμηλοί.
Μια βιώσιμη ανάκαμψη θα απαιτήσει την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προκλήσεων
Το μερίδιο των ενηλίκων που εργάζονται υπολείπεται των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες και τους νέους, παρά την ανάκαμψη της απασχόλησης μετά το COVID.
Ωστόσο, εμφανίζονται ελλείψεις δεξιοτήτων και η γήρανση μειώνει τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας.
Η κληρονομιά των χαμηλών ιδιωτικών επενδύσεων αποδυναμώνει την παραγωγικότητα και την ικανότητα των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν τις αναδυόμενες ευκαιρίες της ψηφιοποίησης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.
Η πρόσφατη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης πρέπει να συνεχιστεί για να επιτύχει η Ελλάδα τα ποσοστά απασχόλησης των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.
Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αντιστοιχίας μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών.
Το νέο σύστημα πατρικής άδειας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του καταμερισμού των καθηκόντων του νοικοκυριού, εάν αξιοποιηθεί ευρέως.
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, αλλά οι δεξιότητές τους συχνά δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιοποιούνται επαρκώς.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι χαμηλές εδώ και πολλά χρόνια
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση, το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ο περιορισμένος δυναμισμός περιορίζουν τις επενδύσεις.
Ο εξορθολογισμός των πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών στο πλαίσιο των προσπαθειών ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργεί ευκαιρίες για τις εγχώριες επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να επεκτείνουν τις αγορές τους.
Η διεύρυνση του ρόλου των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και η εμβάθυνση της διοικητικής ικανότητας θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών