Την Τρίτη 7 Μαρτίου οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ
Όλα δείχνουν ότι παρά την καταιγίδα του πληθωρισμού η ταχύτητα θα είναι υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 5,6% και θα ξεπεράσει το 6% λόγω της επιτάχυνσης που θα σημειώσει το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο από 2,8% που είχε πιάσει στο τρίτο καθώς δεν είχαν υπολογισθεί οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο που είχαν δοθεί στα νοικοκυριά.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη η οποία οδηγεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια για την επενδυτική βαθμίδα.
Παράλληλα αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 αναμένεται να κατέλθει στην περιοχή του 1,3% - 1,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ.
Για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ με τον στόχο να χαρακτηρίζεται ρεαλιστικό από τις αρμόδιες πηγές.
Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους (της Γενικής Κυβέρνησης) προβλέπεται ραγδαία υποχώρηση κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 σε 168,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ από τον πληθωρισμό.
Ωστόσο σε απόλυτα μεγέθη το χρέος αυξάνεται από 353,4 το 2021 σε 355 δισ. ευρώ το 2022 και στα 357 δισ. ευρώ το 2023.
Την ίδια στιγμή σε τροχιά αναθεώρησης θέτουν την οικονομία οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας καθώς η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται και δεν αποκλείεται ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ να υπερβεί την κυβερνητική πρόβλεψη για 1,8% φθάνοντας στο 2% αλλά είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει ασφαλής εικόνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την ελληνική οικονομία.
Ο πρώτος συνδέεται με τον πληθωρισμό που, παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών.
Πρακτικά το Market Pass αδυνατεί να καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες από την κούρσα των τιμών στα τρόφιμα που αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού.
Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό.
Ενώ τα κράτη μέλη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η ΕΚΤ συνεχίζει τις αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο στέλνοντας σήμα ότι δεν υπάρχει ακόμα «ταβάνι».
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ανακοινωθούν αρχές Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών