Το Equifund, γνωστοποίησε, έδωσε -μέσω των εννέα συνεργαζόμενων επενδυτικών ταμείων- χρηματοδοτικά κεφάλαια σε συνολικά 133 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα
Αυτό γνωστοποίησε ο project manager του Equifund, Γιώργος Γιακουμάκης, μιλώντας σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο διήμερο συνέδριο «Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν».
«Ορμώμενοι από την παρουσία της Pfizer και το γεγονός ότι υπάρχει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διατεθούν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, για να έχουμε ένα ξεχωριστό, στοχευμένο fund, ειδικά για τις επιστήμες υγείας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει πιθανώς μέχρι το τέλος του 2024» σημείωσε ο κ.Γιακουμάκης.
Το Equifund, γνωστοποίησε, έδωσε -μέσω των εννέα συνεργαζόμενων επενδυτικών ταμείων- χρηματοδοτικά κεφάλαια σε συνολικά 133 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο 17 στη Μακεδονία και τη Θράκη, άρα το ποσοστό συμμετοχής τους επί του συνόλου είναι χαμηλό.
Συν δυο νέα funds σύντομα στη Θεσσαλονίκη
Στα νέα επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στα «σπάργανα» ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) σε πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να μπει η Ελλάδα στο «ραντάρ» και των ευρωπαϊκών funds, αλλά και να παραμείνουν στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκές startups, αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.
«Ήδη έχουμε δύο funds (σ.σ. Τα N.G.I.F και TECS) και σύντομα θα υπάρξουν τρίτο και τέταρτο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε πως η ΕΑΤΕ έχει λάβει τεράστια τεχνογνωσία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
«Έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα, που κατευθύνουμε σε διαχειριστές για τη σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΑΤΕ έχει λάβει τα τελευταία χρόνια πάνω από 100 προτάσεις από οντότητες που επιθυμούσαν να ιδρύσουν funds και ήδη λειτουργούν 15 νέα επενδυτικά ταμεία (AEΔΑΚΕΣ), σε όλους τους τομείς και τους κλάδους, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια ύψους 470 εκατ. ευρώ.
Η κα Λυμπεροπούλου επισήμανε ακόμα ότι η ΕΑΤΕ θα προσπαθήσει να φέρει και νέους θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό, όπως ήδη προσήλκυσε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σ.σ. Το κρατικό fund Mubadala), όχι μόνο για τα κεφάλαια, αλλά και για την τεχνογνωσία που μπορούν να εισφέρουν στο ελληνικό οικοσύστημα.
Γνωστοποίησε δε, ότι συνεργαζόμενη και με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, η ΕΑΤΕ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, ώστε μεγενθυνόμενες να παραμείνουν στην ΕΕ, αντί να «μεταναστεύουν» πχ, στις ΗΠΑ, εις άγραν κεφαλαίων και επιχειρηματικής προοπτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΤΑ συνεργάζεται με τα funds/επενδυτικές τράπεζες «Tesi» (Φιλανδία),«Vaekstfonden» (Δανία), «kfw» (Γερμανία) και BPI (Γαλλία).
Από τη Βόρεια Ελλάδα το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που έχει στηρίξει η EBRD μετά το 2018
Από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας προέρχεται το ένα τρίτο των περίπου 170 επιχειρήσεων, που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει στηρίξει στη χώρα μας από το 2018, σύμφωνα με την αναλύτρια Βανέσσα Στάχτου, από το τμήμα χρηματοδότησης και ανάπτυξης ΜΜΕ του οργανισμού.
Πρόσθεσε πως η EBRD ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα «Star Venture», με στόχο την υποστήριξη start ups και την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα 18μηνο πρόγραμμα, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, το οποίο προσφέρει -μεταξύ άλλων- διασύνδεση με μέντορες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε δίκτυο business partners της EBRD και στήριξη για την άντληση κεφαλαίων.
Στον πρώτο κύκλο του «Star Venture», το 60% των ωφελούμενων -τέσσερις εταιρείες, οι Cyclopt, Keyvoto, Natech, Terracom- έχουν ως έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου, και συγκεκριμένα τις πόλεις Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα και Ιωάννινα.
Η κα Στάχτου συμπλήρωσε ότι η ΕBRD διαπίστωσε εξαρχής ότι υπάρχει δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα κι αυτό την ώθησε να δημιουργήσει γραφείο στη Θεσσαλονίκη το 2019, με στόχο- πρόκληση και για τα επόμενα χρόνια τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω συμβουλευτικής και την εκπαίδευση των επιχειρηματιών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποδοτικότερα τις εξωγενείς προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Η κα Στάχτου υπενθύμισε ακόμα ότι η EBRD δέχεται αιτήσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους για τη συμβουλευτική, αλλά και στο κομμάτι του banking και της χρηματοδότησης.
Την ενότητα συντόνισε ο επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, Σπύρος Αρσένης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνιστούν μια περιοχή πολύ δυναμική σε επίπεδο καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλλά αυτός ο δυναμισμός δεν αποτυπώνεται απαραίτητα στην άντληση κεφαλαίων.
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ευγενική υποστήριξη της πλατφόρμας για νεοφυείς επιχειρήσεις Microsoft for Startups Founders Hub.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών