Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι πλημμύρες «φέρνουν» περιβαλλοντικό τέλος στις εταιρείες

Οι πλημμύρες «φέρνουν» περιβαλλοντικό τέλος στις εταιρείες
Σχετική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ…
Στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε εταιρείες πιθανόν του ενεργειακού κλάδου για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές… προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...
Ειδικότερα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης να επιβληθεί ένα τέλος για την κλιματική αλλαγή το 2024.
Όπως τόνισε ο υπουργός, όλα τα ψηφισμένα μέτρα του προϋπολογισμού θα ισχύσουν κανονικά, ωστόσο θα υπάρξει αναθεώρηση του πλαισίου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
«Θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση των φαινομένων« σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Σημειώνεται πως σχετική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ…

Οι αποζημιώσεις

Την ίδια στιγμή στα ελληνικά κρατικά ταμεία πέφτει το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης που βασίζονται σε ανακατανομές πόρων και προκαταβολές από το νέο ΕΣΠΑ θα αργήσουν να πάρουν σειρά.
Με τα σημερινά δεδομένα το κόστος για την κρατική στήριξη των πληγέντων θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα έχει ισχυρό δημοσιονομικό αποτύπωμα ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο που προσπαθεί να κρατήσει σταθερά το «τιμόνι» στον προϋπολογισμό εν όψει και της νέας αξιολόγησης της ελληνική οικονομίας αυτή την Παρασκευή από τον αμερικανικό οίκο Moody’s.

Επί χείρω αναθεώρηση του στόχου για πλεόνασμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα μέτρα για την επούλωση των πληγών από τη κακοκαιρία Daniel οδηγούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα με το πήχη να κατεβαίνει στη περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Υπό τη πίεση της αύξησης των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα προβλέπει έξτρα δαπάνες έως και 700 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 2,5 δισ.

Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στον αστικό ιστό ( σπίτια, κατοικίες), στις επιχειρήσεις (επαγγελματικοί χώροι) αλλά και στις υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, κ.ά) νε ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα «ένεση ρευστότητας» αντλώντας χρήματα από το «μαξιλάρι» των 38,1 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα έχουν ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες ανάγκες το αποθεματικό του προϋπολογισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες το κόστος των συμπληρωματικών κεφαλαίων που φθάνει το 0,5% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από την δεξαμενή με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η φυτική παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο και παραγωγικές μονάδες στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.
Το μέγα ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν το δημοσιονομικό κόστος και στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιήσει πόρους από τα κοινοτικά ταμεία που με το πακέτο που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες να ανέρχεται σε 2,25 δις. ευρώ.
Ωστόσο το «φρέσκο χρήμα» από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα είναι έως 400 εκατ. ευρώ το οποίο όμως δεν θα δοθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις που θα αναλογούν στο ύψος της ζημιάς.

Τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι:

- Κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 ύψους 250 εκατ. ευρώ που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023.
- Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών
- Επιλέξιμα έργα 1,5 δις. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Πάντως το υψηλό κόστος των ζημιών από τη κακοκαιρία επηρεάζει και το κυβερνητικό σχέδιο για πρόσθετες παροχές οι οποίες επανεξετάζονται από μηδενική βάση με το τοπίο να ξεκαθαρίζει με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης