Θα δίνει σήμα για τα ύποπτα πρατήρια
Όπως δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, έχει αρχίσει και λειτουργεί σε πιλοτική βάση η πλατφόρμα όπου γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και εντοπίζονται τα πρατήρια με παραβατικότητα σημειώνοντας ότι έχουν εντοπιστεί «κενά» στα συστήματα εισροών-εκροών που θα πρέπει να καλυφθούν.
Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα συγκεντρώνονται τα δεδομένα από την αγορά με χαρτογράφηση του οικονομικού προφίλ και του φορολογικού ιστορικού των πρατηρίων και στη συνέχεια με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου θα χτυπά συναγερμός στον ελεγκτικό μηχανισμό για περιπτώσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για λαθρεμπόριο.
Το ηλεκτρονικό όπλο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό των εκτεταμένων κρουσμάτων φόρο-κλοπής και απάτης στο εμπόριο υγρών καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρόνο οι ελεγκτικές αρχές έχουν βάλει λουκέτο σε δεκάδες πρατήρια καυσίμων και έχουν κατασχέσει μεγάλες ποσότητες λαθραίου πετρελαίου και βενζίνης.
Παράλληλα εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των αυστηρότερων ποινών για κρούσματα λαθραίων και νοθευμένων υγρών καυσίμων που προβλέπουν λουκέτα και απαγόρευση δραστηριότητας έως δύο χρόνια για τα πρατήρια (δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ), χρηματικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ στις εταιρείες εμπορίας και δημοσιοποίηση της ταυτότητας των παραβατών. Παράλληλα εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας.
Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη πρόκειται για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι στα πρατήρια που εντοπίζονται για λαθρεμπορία, νοθεία και παραποίηση του συστήματος εισροών – εκροών θα μπαίνει λουκέτο για δύο χρόνια ενώ η απαγόρευση δραστηριότητας επεκτείνεται αυτόματα σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας. Στα πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.
Σφράγισμα δύο ετών επιβάλλεται και στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής.
Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.
Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο λαμβάνοντας μέτρα δέουσας επιμέλειας για διάθεση και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων στα πρατήρια καυσίμων που αφορούν στην τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, στην τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων και την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών, στην αναφορά ενδείξεων προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και στη διακοπή της διάθεσης καυσίμων, στην απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και στην απάντληση και φύλαξη των καυσίμων.
Στις εταιρείες που παραβιάζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας θα επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο ενώ η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών