Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλαφος ο Δήμαρχος Αθηναίων... Μη βιώσιμος ο υπερτουρισμός, μόνο 40 λεπτά η συμβολή κάθε τουρίστα στην οικονομία

Κόλαφος ο Δήμαρχος Αθηναίων... Μη βιώσιμος ο υπερτουρισμός, μόνο 40 λεπτά η συμβολή κάθε τουρίστα στην οικονομία
Ο Δήμαρχος Αθηναίων λέει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι πλέον «βιώσιμος», καθώς κάθε επισκέπτης προσθέτει μόνο 0,40 ευρώ στην οικονομία
Τα καλοκαίρια στην Αθήνα αφορούν ιστορικά αξιοθέατα όπως ο Παρθενώνας, πολύχρωμες αγορές και πιάτα με σουβλάκια.
Αλλά τελευταία, έχει γίνει δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον αριθμό των ανθρώπων που κυνηγούν αυτά ακριβώς τα πράγματα, σύμφωνα με αφιέρωμα του Fortune.
Οι αρχές στην ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την ανατροπή της πόλης σε επικράτεια υπερτουρισμού, καθιστώντας τα πλήθη αδιαχείριστα.
Για να το ελέγξει αυτό, η πόλη περιόρισε τον αριθμό των τουριστών που μπορούσαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη σε 20.000 πέρυσι.
Ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των επισκεπτών έχει εκραγεί ανεξέλεγκτα, καθώς αυξήθηκε κατά 120% μεταξύ 2019 και 2023.
Όμως, δεδομένου ότι η Ελλάδα αντλεί το 25-30% του ΑΕΠ της από τουριστικές δραστηριότητες - με αυτόν τον αριθμό να εκτινάσσεται στο 90% στο νησί της Σαντορίνης – να τον καταπολεμήσει κανείς δεν είναι εύκολο.
Ωστόσο, ο πονοκέφαλος των υπερβολικών επισκεπτών και ο αντίκτυπός του στις τοπικές κοινωνίες και στην ίδια την πόλη έχει κάνει τον τουρισμό με τη σημερινή του μορφή να μην είναι βιώσιμος, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
«Κάθε επισκέπτης φέρνει 0,40 ευρώ στην πόλη και δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα χρήματα», είπε ο Δούκας στο Euronews.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τον τουρισμό βιώσιμο».

Αυξημένες οι τουριστικές ροές

Πέρυσι, 33 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα — πάνω από το τριπλάσιο του πληθυσμού της χώρας.
Περισσότερος τουρισμός σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ώθηση με την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Αλλά είχαν ως αποτέλεσμα μια δυσανάλογη πίεση στις υποδομές, τη στέγαση και τους περιβαλλοντικούς πόρους.
Αυτά είναι ιδιαίτερα πιεστικά καθώς η Ελλάδα παλεύει με τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Fortune.
«Αποδεικνύεται ότι οι πιέσεις που ασκεί ο τουρισμός στο περιβάλλον συνδέονται με την αλλαγή των χρήσεων γης (λόγω της δημιουργίας νέων υποδομών και άλλων εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης) και συγκεκριμένα με την επέκταση του αστικού περιβάλλοντος σε βάρος του φυσικού», διαπιστώθηκε σε μια κυβερνητική έκθεση για τον αειφόρο τουρισμό ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αλλαγής της προσέγγισης της Ελλάδας απέναντι στον τουρισμό.
Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε έναν «φόρο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων που μπορούν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές χρεώνοντας τους τουρίστες μέσω των λογαριασμών του ξενοδοχείου τους.

Διαχείριση υπερτουρισμού με λεπτό αλλά σταθερό τρόπο

Δεδομένης της σχέσης της με τους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, η Ελλάδα προσπάθησε να διαχειριστεί τους επισκέπτες της με μια σειρά μέτρων, όπως η παράταση της περιόδου των διακοπών και η επιβολή προστίμων σε δομές που καταλαμβάνουν πολύ χώρο με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες τους.
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τόσο το περιβάλλον όσο και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και να διατηρήσουμε το τουριστικό μας προϊόν καθώς και την υγιή επιχειρηματικότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ζήτηση για ταξίδια ήταν σχεδόν χαμηλή πριν από τρία χρόνια στο αποκορύφωμα της πανδημίας.
Αλλά έκτοτε επανήλθε - και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν επίσης τη ζέστη.
Η Ιταλία και η Ολλανδία παλεύουν με ένα φαινόμενο παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας.
Ως απάντηση στην απειλή του υπερτουρισμού, το Άμστερνταμ έχει περιορίσει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και σχεδιάζει να περιορίσει τις ελλιμενισμούς κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του, ενώ η Βενετία έχει θεσπίσει τέλος εισόδου για τους επισκέπτες της από αυτό το καλοκαίρι.
Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται σταθερά, οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της προώθησης και του περιορισμού του τουρισμού, ειδικά όταν είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης