Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Από κόσκινο 2.500 υποθέσεις ακινήτων - Έλεγχοι για αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, φόρο-απαλλαγές και μετρητά

Εφορία: Από κόσκινο 2.500 υποθέσεις ακινήτων - Έλεγχοι για αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, φόρο-απαλλαγές και μετρητά
Σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης στο οποίο περνούν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας
Κύμα ελέγχων σε 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών εξαπολύει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και αποφυγής.
Στο μεταξύ σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης στο οποίο περνούν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας.
Στο πεδίο δράσης των ελεγκτών που έχουν ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβουν παραγραφές στο τέλος του έτους περιλαμβάνονται συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες με στόχο να εντοπισθούν ακίνητα που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, «κόλπα» με βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά μετά τη ριζική απαγόρευσή τους.

Ανοιχτές υποθέσεις του 2018

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στην αιχμή του δόρατος των ελέγχων βρίσκονται ανοιχτές υποθέσεις του 2018 για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της εφορίας και οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έρευνες αφορούν το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ δηλαδή εξετάζεται αν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Κίνδυνος παραγραφής

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του 2018 βρίσκονται ψηλά στη λίστα του φοροελεγκτικού μηχανισμού καθώς παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και θα πρέπει πριν την εκπνοή του έτους να έχουν αποσταλεί τα «ραβασάκια» με τους έξτρα φόρους και πρόστιμα στους φορολογούμενους.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου διενήργησε 80 ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα από εξονυχιστικό έλεγχο περνούν:
- Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.
- Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
- Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
- Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
- Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
- Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσής Βίζα», αλλά και εκτός αυτού.
- Υποθέσεις στις οποίες μέσα στον φάκελο μεταβίβασης δεν υπήρξε πιστοποιητικό πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.
- Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά με υποψία για χρήση αδήλωτων και «μαύρων» κεφαλαίων για τις αγορές ακινήτων. Εκτός από την Εφορία εμπλοκή με τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης