Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι «καμπάνες» για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις - Πάνω από 1,5 εκατ. δεν έχουν πατήσει το «κουμπί» της υποβολής

Οι «καμπάνες» για τις εκπρόθεσμες φορολογικές  δηλώσεις - Πάνω από 1,5 εκατ. δεν έχουν πατήσει  το «κουμπί» της υποβολής

Αναλυτικά  το ποινολόγιο με τους έξτρα φόρους

Σχετικά Άρθρα
Έξτρα φόρους και πρόστιμα έως 500 ευρώ αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μετά τις 26 Ιουλίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει για την ώρα το σενάριο της παράτασης.
Ο χρόνος πάντως πιέζει 1,5 εκατ. φορολογούμενους που δεν έχουν πατήσει ακόμα το «κουμπί» της υποβολής ενώ απομένουν 8 ημέρες μέχρι τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας κινδυνεύοντας με αύξηση στο «λογαριασμό» πληρωμής του φόρου.
Κι αυτό γιατί με βάση το ποινολόγιο όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα είτε αρχικές είτε τροποποιητικές δηλώσεις θα κληθούν να πληρώσουν αυτοτελή πρόστιμα από 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.
Επιπρόσθετα οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Αναλυτικότερα ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τα εξής:

1.Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ειδικά αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

3. Σε περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:

-Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας χρεώνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

-Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας χρεώνεται με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

4. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

5. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

6. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ ενώ αν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία και με 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

7. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Μάριος Χριστοδούλου
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης