Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους - Η Ελλάδα στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ

Παπαθανάσης: Δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους - Η Ελλάδα στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ
Στο 100% αναμένεται να κλείσει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Σχετικά Άρθρα
H Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην 1η θέση σε σχέση με τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, ενώ παράλληλα η χώρα κατατάσσεται στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ με πληρωμές 1,169 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στο 100% αναμένεται να κλείσει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014- 2020 (19,35 δισ. ευρώ), η οποία ολοκληρώνεται τώρα. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, η χώρα να μην έχει χάσει ούτε ένα ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους. Οι πόροι για τα Προγράμματα Ανταγωνιστικότητα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Πολιτική Προστασία και Διασυνοριακή Συνεργασία, ανέρχονται σε 10, 744 δισ. ευρώ. Και η συνολική χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή, υπερβαίνει τα 4,16 δισ. ευρώ.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Στα οποία, αναμένεται ότι θα προστεθούν 2,3 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των δανείων, τον Ιούλιο, και 1 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των επιχορηγήσεων, τον Οκτώβριο. Με τους πόρους που πρόκειται να λάβει από το 4ο αίτημα εκταμίευσης το αμέσως προσεχές διάστημα, η χώρα θα υπερβεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα, από τους πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει και από πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται ότι θα προστεθεί περίπου 5,3% στο ΑΕΠ της χώρας, από το 2022 έως το 2030.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει ήδη, με κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ, 353.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σκέλος των επιχορηγήσεων, και με 1,96 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, όπου το 50% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορά ΜμΕ. Με τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων να κρίνονται καλύτερες έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων των επιχειρήσεων σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ)

Για το ΠΔΕ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ο προϋπολογισμός του για το 2024 ανέρχεται στα 12,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το φετινό ΠΔΕ το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών. Ενώ, προβλέπεται ετήσια αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις, κατά 9%- 12%, τη διετία 2024- 2026. Οι πόροι του ΠΔΕ από το 2020 και μετά αποτελούν το 5%- 7% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) είναι 10, 65 δισ. ευρώ, που με την υπερδέσμευση φτάνει στα 14,69 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο ΕΠΑ ανέρχεται ήδη στο 84,61%, την ώρα που το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων φτάνει το 57,41%. Στο προωθούμενο προς ψήφιση στη Βουλή νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΔΕ, το e-ΠΔΕ ΙΙ, προωθείται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος καθώς και η διαλειτουργικότητα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης