Η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλοφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν για να πληρώσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 30.000 και αποτελούν το 1% των οφειλετών που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.
Να σημειωθεί ότι η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλοφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο την διαπόμπευσή τους προκειμένου να πιεστούν για να πληρώσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της φορολογικής διοίκησης για την εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.
Η λίστα που δόθηκε πέρυσι στην δημοσιότητα περιλάμβανε 27.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες είναι κλειστές ή έχουν πτωχεύσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά τα χρέη τους μολονότι δεν μπορούν να εισπραχθούν εξακολουθούν να συνυπολογίζονται.
Ειδικότερα στα «μανταλάκια» θα βγουν όσοι έχουν:
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Οι λίστες θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.
Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.
Πάντως, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Ωστόσο, με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
-οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
-οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
-οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
-οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
-οφειλές νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών