Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στους φόρους επιχειρήσεων και επαγγελματιών φέρνουν τα myDATA - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Αλλαγές στους φόρους επιχειρήσεων και επαγγελματιών φέρνουν τα myDATA - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από το 2025

Σχετικά Άρθρα
Ανατροπές στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και στους φόρους επί των κερδών των επιχειρήσεων φέρνουν τα myDATA καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων από το νέο έτος θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Από το 2025 αλλάζει πλήρως το τοπίο αφού κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.
Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.
Στην πράξη με τον μηδενισμό των επιτρεπτών ορίων απόκλισης μπαίνει οριστικό τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να μειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση καθώς από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Συγκεκριμένα από 1ης Ιουλίου έως και την 30 Σεπτεμβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα ενώ από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Χάραξη νέας πολιτικής

Η απόλυτη χρήση των δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τη χάραξη νέας πολιτικής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας με το στίγμα να δίνει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών με ένα νέο σύστημα πιο δίκαιο και περισσότερο λειτουργικό και χωρίς καμία παρέκκλιση από τον στόχο για την πάταξη της φοροδιαφυγής με επίκεντρο το «κενό» στο ΦΠΑ που θα επιτρέψει την είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.
Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος οι διορθώσεις θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους για κούρεμα του φορο λογαριασμού.
Τέλος πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει σήμα για οριστική κατάργηση των τεκμηρίων φορολόγησης με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2026 καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων από το 2025 και μετά θα γίνεται μόνο με βάση τα δεδομένα των myDATA με αποτέλεσμα να μην υφίσταται λόγος διατήρησης.
Στο μεταξύ από δεύτερη ματιά περνούν οι φόροι επί των κερδών των επιχειρήσεων για την επιτάχυνση των επενδύσεων ενώ εξετάζονται παρεμβάσεις στην φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης