Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα με την προπληρωμένη κάρτα - Από Οκτώβριο η εφαρμογή

Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα με την προπληρωμένη κάρτα - Από Οκτώβριο η εφαρμογή

Στην κάρτα θα υπαχθούν τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ, καθώς και τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

Σχετικά Άρθρα
Μεγάλες αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, παιδιού, Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας και μητρότητας) φέρνει η εφαρμογή από 30 Σεπτεμβρίου της προπληρωμένης Κάρτας για τα επιδόματα που θα χορηγηθούν από τον Οκτώβριο.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Εξαιρέσεις από την Κάρτα

Στην κάρτα θα υπαχθούν τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ, καθώς και τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, σε 750.000 δικαιούχους.
Δεν θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας επιδόματα, ενισχύσεις, και παροχές όπως:
- το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη,
- το επίδομα διαθεσιμότητας,
- στέγασης,
- Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,
- η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
- αναπηρικά επιδόματα,
- το επίδομα ομογενών προσφύγων,
- τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα,
- στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018,
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019
- η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Οι αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα

Της προπληρωμένης Κάρτας θα προηγηθεί νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, μέσα στο Σεπτέμβρη για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό πολλών επιδομάτων.
Στο μικροσκόπιο των αλλαγών θα βρεθούν τα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, καθώς όπως ήδη έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης».
Με τη χρήση της προπληρωμένης Κάρτας μπορούν να διασταυρώνονται από τη διασυνδεσιμότητα της ΑΑΔΕ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, εκείνοι που έχουν κρυφά εισοδήματα και ταυτόχρονα λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, που δεν δικαιούνται.
Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.
Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.
Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα μπορεί να λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.
Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα) ταυτόχρονα με το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
Αν μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης ύψους 220 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει μέχρι 930 ευρώ το μήνα μόνο από τα επιδόματα αυτά.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Ήδη, έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η σύνδεση του επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ με τον μισθό του ίδιου του εργαζόμενου.
Αυτό για να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας στηρίζεται στις εισφορές που πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Η επιδότηση θα είναι εμπροσθοβαρής και θα βαίνει μειούμενη.
Άλλο το ποσοστό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας στο 1ο τρίμηνο μετά την απόλυση (εξετάζεται να φτάνει και στο 70% του μέσου μισθού) άλλο στο 2ο τρίμηνο και άλλο μετά το α’ εξάμηνο.
Συνολικά τα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ λαμβάνουν 1.477.483 πολίτες, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα οικογενειακά επιδόματα με σύνολο δικαιούχων 750.355 άτομα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης