Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 34 μέτρα - χωρίς εκπλήξεις - του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ - «Πράσινο φως» από ΕΕ για αύξηση των παροχών κατά 500 εκατ.

Τα 34 μέτρα - χωρίς εκπλήξεις - του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ - «Πράσινο φως» από ΕΕ για αύξηση των παροχών κατά 500 εκατ.
Μείωση εισφορών, αύξηση επιδομάτων για τέκνα, αφορολόγητα ενοίκια, κόφτη στο Airbnb, ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, εκπτώσεις για πολύτεκνους και νέα ζευγάρια, μπόνους σε συνεπείς, «ανάσες» στην οικοδομή 
Με ένα «καλάθι» 34 μέτρων ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη μετά το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για μεγαλύτερη «οροφή» στις πρωτογενείς δαπάνες 3,2% -3,3% που απελευθερώνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο έως 500 εκατ. ευρώ για παροχές.
Οι πρόσθετοι πόροι που θα αποτελέσουν τα νέα αναχώματα απέναντι στην ακρίβεια την στεγαστική και ενεργειακή κρίση ενισχύοντας το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών με παιδιά (μέσω της αύξησης των επιδομάτων), συνταξιούχων ( επιταγή ακρίβειας για αυτούς που χάνουν τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς), οικονομικά ασθενέστερων, ΑΜεΑ , ιδιοκτητών ακινήτων ( αφορολόγητα ενοίκια), ελεύθερων επαγγελματιών ( κατάργηση τέλους επιτηδεύματος) αλλά και πυρόπληκτων έρχονται ως αποτέλεσμα της καλύτερης πορείας του κρατικού προϋπολογισμού.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 οδηγείται σε νέο ρεκόρ στην περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ ξεπερνώντας αισθητά την αρχική πρόβλεψη για 2,1% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση για πρόσθετες κινήσεις σε κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς όπως το κοινωνικό κράτος, την φορολογία και τα εισοδήματα αλλά με μέτρο καθώς οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ατσάλινοι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα αποκτά το περιθώριο να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της επόμενης χρονιάς όχι κατά 2,8 δισ. ευρώ, αλλά κατά 3,3 δις. ευρώ ξεκινώντας την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού από μία καλύτερη αφετηρία.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

1.Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.Ενώ ο προγραμματισμός ήταν να προχωρήσει σε σωρευτική μείωση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έως το 2027, μοιρασμένη εξίσου το 2025 και το 2027 (0,5 μονάδες το 2025 και 0,5 μονάδες το 2027) τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή μείωση των εισφορών.Η μείωση θα προέλθει από τη φορά από το πακέτο υγειονομικής περίθαλψης που για τους μισθωτούς φτάνει το 7,10%.Ειδικότερα οι εισφορές υγείας είναι 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη, σύνολο 7,10%. Μια μείωση μιας μονάδας σημαίνει πως το συνολικό πακέτο της υγείας θα φτάσει στο 6,10%. Η μείωση αναμένεται να είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη.

2.Επιδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους ευάλωτους. Το επίδομα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους ,ΑΜεα δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οικογένειες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

3.Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι Μου » για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Από το πρόγραμμα θα πριμοδοτηθεί για την επόμενη διετία ο τραπεζικός δανεισμός 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους 30- 49 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ), που για τους πολύτεκνους το ποσό θα είναι αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα είναι μηδενικά τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης.

4.Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών .Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής».

5.Aύξηση του επιδόματος παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπόλοιπων .

6.Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από 1 Ιανουαρίου 2025.Η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%.

7.Ενισχυση των προγραμμάτων απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και την ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.

8.Αυξήσεις σε αστυνομικούς με «ξεπάγωμα» του νυχτερινού επιδόματος

9.Ενισχυση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αύξηση της αμοιβής για εφημερίες

10.Κλειστά» σπίτια – Airbnb. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαθέσουν για ενοικίαση σπίτια που σήμερα είναι κλειστά καθώς και όσοι θα περάσουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην μακροχρόνια θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το φόρο για τα μισθώματα που θα εισπράττουν για ορισμένο χρονικό διάστημα με πιθανότερη την τριετία. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ η 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ. Εκτιμάται ότι το φόρο-μπόνους θα ενισχύσει σημαντικά την προσφορά κατοικιών για μίσθωση δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά που η αναζήτηση στέγη έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά λόγω της έλλειψης στέγης και την εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων. Παράλληλα για την επίλυση του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης θα τεθούν περιορισμοί στο Airbnb σε κορεσμένες περιοχές κυρίως στην Αττική μέσω του παγώματος νέων αδειών

11.Τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών: Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρξουν διορθώσεις με επίκεντρο την επέκταση της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά, το «κούρεμα» του κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα καθώς και του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ενώ στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. Επίσης θα μεγαλώσει η περίμετρος εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

12,Τέλος επιτηδεύματος: Πλήρης κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025, πράγμα που σημαίνει ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ

13.Πολύτεκνοι - νέα ζευγάρια: Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες με βασικό κορμό την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων με τους πολύτεκνους και χορήγηση ειδικών φοροαπαλλαγών για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή εκπτώσεις από το φόρο για μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.

14.ΦΠΑ ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για ένα ακόμα χρόνο έως 31.12.2025 ενώ εξετάζεται η αναστολή και του φόρου υπεραξίας

15. Τεκμήρια διαβίωσης: Επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30% από το 2025. Το θέμα έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή που θα προτείνει παρεμβάσεις για την εξάλειψη των σημερινών στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά βαλάντια να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς ο υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων από την εφορία γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής, κ.ά.

16.Συνεπείς οφειλέτες: Αύξηση της έκπτωσης στο 5% από 3% για τους συνεπείς φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές

17.Εξόφληση οφειλών: Μείωση 50% στο επιτόκιο για μελλοντικές οφειλές προς το δημόσιο που θα δώσει ανάσες στους φορολογούμενους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης