Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η άλωση του εξωδικαστικού μηχανισμού από τις εταιρίες κόκκινων δανείων και τα «μαύρα μεσάνυχτα» του Υπουργείου Οικονομικών  

Η άλωση του εξωδικαστικού μηχανισμού από τις εταιρίες κόκκινων δανείων και τα «μαύρα μεσάνυχτα» του Υπουργείου Οικονομικών  
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ πρέπει άμεσα να κλείσει τις «τρύπες»
Σχετικά Άρθρα
Στο απυρόβλητο ο «γνωστός - άγνωστος» servicer που παρεκκλίνει από την διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για να αποκομίσει όφελος από δανειολήπτη που αγωνιά για τη ρύθμιση του δανείου του και βγάζει τα ακίνητα στο σφυρί, όπως αποκάλυψε χθες (11/9) το BankingNews.
Ο δανειολήπτης προστατεύθηκε από τη Δικαιοσύνη, ενώ το κράτος ως θεματοφύλακας των αδυνάτων στην πράξη συμπλέει με τους δυνατούς, αφού δεν προβλέπεται καμία τιμωρία για τον servicer -ούτε διοικητικό πρόστιμο.
Ο servicer είναι προφανές ότι θα έχει αξιοποιήσει τον Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών για να επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης της περιουσίας των δανειοληπτών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ πρέπει άμεσα να κλείσει τις «τρύπες» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για τις περιπτώσεις των servicers  που  καταστρατηγούν τη διαδικασία.
Το BN έθεσε στο θέμα στο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη με σκοπό οι αυθαιρεσίες του servicer να γίνουν γνωστές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, η οποία  θεωρεί ότι δουλεύει άψογα και οι δανειολήπτες που καταφεύγουν στο Μηχανισμό για προστασία και ρύθμιση, κρύβει παγίδες που στήνονται από τους «αετονύχηδες» servicers.
Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη υπόθεση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση μετά το 2023 έχει λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει σε μία σειρά μέτρων τα οποία απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας στους καταναλωτές. Όπως, ας πούμε, την υποχρεωτική εφαρμογή μιας απόφασης από τις εταιρίες αυτές υπέρ των δανειοληπτών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι αντίστοιχες κυρώσεις που ισχύουν για όλες τις εταιρίες.
 
«Ελβετικό τυρί» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών για τους servicers
 
Όμως τα «κόλπα» του servicers τα οποία αποκαλύφθηκαν ενώπιων της Δικαιοσύνης, παραμένουν άγνωστα για τους αρμόδιους και συγκεκριμένα για την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία κλείνει το κύκλο της εποπτείας  με τα μηνιαία στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού των ρυθμίσεων χωρίς να παρακολουθεί τη συνέχεια των ρυθμίσεων. Ο δανειολήπτης που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία τον εμφάνιζαν στη λίστα  των ρυθμίσεων ενώ ο Μηχανισμός για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά δεν παρεμβαίνει στο ύψος της μηνιαίας ρύθμισης. Επιπλέον, η πολιτική  ηγεσία του ΥΠΕΘO θεσμοθέτησε ως προκαταβολή το 30% για την εκκίνηση  της ρύθμισης χωρίς να παρεμβαίνει στο ύψος του ποσού.
Η δανειολήπτρια ζητούσε να δώσει προκαταβολή 15.000 ευρώ και ως μηνιαία δόση  το ποσό των 3000 ευρώ. Ο servicers ζήτησε ως προκαταβολή το ποσό  ων 150.000 που αντιστοιχούσε στο 35% της συνολικής οφειλής.
Η αρχική οφειλή ήταν 412.000 με τους τόκους ανήλθε σε 480.000 ευρώ. Η δανειολήπτρια έχασε δύο ακίνητα αλλά συνεισέφερε στην οφειλή το ποσό των 158.000 ευρώ με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή να μειωθεί  στις 322.000 ευρώ αλλά σε διάστημα δύο ετών οι τόκοι αύξησαν το ποσό της οφειλής στις 450.000 ευρώ.
Οι Δικαστές κατανόησαν τις αλχημείες του «γνωστού - γνωστου» servicers αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ μαζί με την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πιστεύουν ότι Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμιση Οφειλών είναι  το καταφύγιο των δανειοληπτών, ενώ στην πράξη έχει αλωθεί  από τους «ποντικούς» servicers που ελέγχουν απόλυτα το «καταφύγιο».   

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης