Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πελαγίδης (ΤτΕ): Περιμένουμε και νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πελαγίδης (ΤτΕ): Περιμένουμε και νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Τι ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για τις τιμές των ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μία νέα μείωση των επιτοκίων, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Θεόδωρος Πελαγίδης -μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ «έχει τα περιθώρια για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται και η Fed προς μια μείωση των επιτοκίων 0, 25 ή και 0,50. Και το δεύτερο είναι ότι έχει μια αδύναμη οικονομία ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πηγαίνουν αρκετά καλά, τουλάχιστον προς το παρόν».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «σίγουρα μια ακόμα μείωση θα έρθει αν τα πράγματα πάνε όπως πάνε. Πολύ σωστά όμως η πρόεδρος Lagarde το άφησε ανοιχτό, αλλά σίγουρα μία θα υπάρξει. Άρα θα πάμε στο 3,25, ίσως και πιο κάτω. Η προοπτική είναι να προχωρήσουμε προς τα κάτω και να φτάσουμε σε αυτό που λέμε επιτόκιο ισορροπίας ουδέτερο γύρω στο 2.5 , 2,25 θα δούμε».
Στην ερώτηση αν κάπου το 2025 θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων να εμφανίζονται και στα δάνεια, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι «υπάρχει κάποιο time lag που λέμε, τα πράγματα θα πάνε προς τα εκεί με τον ρυθμό τους. Η αγορά έτσι λειτουργεί. Περιμένουμε οι εξελίξεις να δώσουν μια καλύτερη εξέλιξη και στην τιμή του χρήματος γενικά, που επηρεάζει την κτηματαγορά, επηρεάζει τις επιχειρήσεις[…].
Για την αύξηση των τιμών ακινήτων είπε ότι «υπάρχει διεθνής ζήτηση πάνω στα ακίνητα. Και επομένως υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην εγχώρια δαπάνη, στο εγχώριο εισόδημα και στη διεθνή ζήτηση που οδηγεί κάποια από τα ακίνητα σε υψηλότερες τιμές. Το πιο ανησυχητικό από όλα αυτά είναι ότι το 2024 φαίνεται μέχρι τώρα για την ελληνική περίπτωση να έχουμε μια μείωση των νέων αδειών […]
ο βασικός τρόπος για να συγκρατηθούν οι τιμές είναι αύξηση της προσφοράς και όχι τόνωση της ζήτησης. Η τόνωση της ζήτησης πρέπει να έρθει μετά την αύξηση της προσφοράς. Εάν έρθει η τόνωση της ζήτησης, δηλαδή αυτών που ζητούν δάνεια για να αποκτήσουν κατοικία, να πάρουν ένα δάνειο και να αγοράσουν ή εν πάση περιπτώσει να ενισχυθούν αυτοί που πληρώνουν ενοίκιο όσο κι αν είναι ωραίο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης