Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεοδωρικάκος: Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές - Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up

Θεοδωρικάκος: Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές - Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό
Σχετικά Άρθρα
Σε τρεις άξονες δρομολογεί τις πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, με κεντρικό στόχο τη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό.
Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει την εξειδίκευση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε συνέχεια των μέτρων που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση με άμεσο στόχο την άμεση περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας και εξαγωγών.
Μάλιστα, ο υπουργός ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, αλλά και πως θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο.
Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά τη λήξη της τριετίας.
theod2_4.JPG
Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angelinvestors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ' ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ.

Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές - Τι ισχύει για φορολογική ζημιά, ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές, μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών.
Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν: τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ, τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:
-250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα
-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa και σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησής της για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ.Θεοδωρικάκο, ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Στρατηγική μείωσης της γραφειοκρατίας

Περαιτέρω, ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η στρατηγική για την μείωση εντός διετίας τουλάχιστον κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κλπ.
Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους: αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης και κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης