Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έγκυρα ελληνικά Ινστιτούτα «καρφώνουν»... την Ελλάδα για τον υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα

Έγκυρα ελληνικά Ινστιτούτα «καρφώνουν»... την Ελλάδα για τον υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα
Οι χώρες με τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Στη …σέντρα για τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα βγάζει την Ελλάδα το Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚA).
Έρευνα για την αξία των τροφίμων σε ένα καλάθι τροφίμων με 42 κατηγορίες προϊόντων προκύπτει ότι είναι το φθηνότερο σε σχέση με τις χώρες με άλλες 7 χώρες που έχουν χαμηλότερες συντελεστές.
Στις εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το καλάθι κοστίζει 163,02 ευρώ και το ίδιο καλάθι στη Γερμανία κοστίζει 216,40 ευρώ, στην Ισπανία προς 170,49 ευρώ στην Πορτογαλία προς 167,36 ευρώ.
Η Ελλάδα με βάση την έρευνα εμφανίζεται φθηνή για τους τουρίστες αλλά ακριβή για τους εγχώριους καταναλωτές.

Το 1/4  της αξίας είναι ο ΦΠΑ

Στην πράξη οι εγχώριοι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα κατά 26% τα προϊόντα  με  συντελεστή ΦΠΑ στο 24% όταν  ευρωπαϊκές χώρες έχουν τον αντίστοιχο συντελεστή στο 19% όπως είναι η Γερμανία και η Ρουμανία. Ο συντελεστής 13% των τροφίμων στην εγχώρια αγορά είναι υψηλότερος κατά 160% όταν η Ισπανία τον έχει προσδιορίσει στο 5%.
Ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για την Ελλάδα διαμορφώνεται αρκετά υψηλά όταν για την Ισπανία είναι στο μηδέν, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία στο 4% , στη Ρουμανία στο 5% στη Γαλλία στο 5,5% στη Γερμανία στο 7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 6%.
Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή στο 24% όταν στην Ισπανία και  στη Γαλλία είναι στο 20%, η Πορτογαλία στο 21% η Γερμανία  στο 19% όπως  η Ρουμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 23%.
Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚA η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 33% η Γερμανία, 25% η Γαλλία, 19% το Ηνωμένο Βασίλειο, 14% η Ιταλία, ενώ ακριβότερο κατά 3% η Πορτογαλία, 5% η Ισπανία και η Ρουμανία είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα.
Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές σε επτά χώρες  χωρίς ΦΠΑ

Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι επτά χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γερμανία κατά 40%, η Γαλλία κατά 33%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 27%, η Ιταλία κατά 21%, η Ισπανία κατά 12% η Πορτογαλία κατά 5% και η Ρουμανία κατά 5%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).
Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), την Γερμανία (7%) και την Ρουμανία (9%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Τα τρόφιμα στο 24% στην Ελλάδα.

Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται ακόμα και στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Ελάχιστα προϊόντα βρίσκονται στον χαμηλό ΦΠΑ στην Ελλάδα και στο υψηλό στις άλλες χώρες (π.χ. μωρομάντηλα).

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης