Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΤΕπ: Η λύση για την Ελλάδα στο πρόβλημα της ακριβής στέγης 

ΕΤΕπ: Η λύση για την Ελλάδα στο πρόβλημα της ακριβής στέγης 
Αναπτυξιακά έργα, ανακατασκευή παλιών κτιρίων και την κατασκευή νέων και προσιτών κατοικιών
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα είναι η πλέον ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, έχοντας λάβει μόνο μέσα στο 2023 κονδύλια ύψους 2,5 δισ. ευρώ (πάνω από 15% του εθνικού ΑΕΠ), υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ, EBRD) Ιωάννης Τσακίρης, στην τοποθέτησή του στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2024.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η παροχή προσιτής στέγασης στους πολίτες είναι πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΡάπεζα χρηματοδοτεί στεγαστικά προγράμματα σε μικρές πόλεις, αλλά και αναπτυξιακά έργα σε πόλεις με σοβαρές ελλείψεις κατοικιών, με στόχο την ανακατασκευή παλιών κτιρίων και την κατασκευή νέων και προσιτών κατοικιών.
Παράλληλα, στην κορυφή της ατζέντας της ΕΤΕπ, που αυτοπροσδιορίζεται και ως «climate bank», παραμένουν τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης.
Σστην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει εγκρίνει 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών από την Metlen και 390 εκατ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα από τη ΔΕΠΑ.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα «σε υποδομές, ΑΠΕ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καινοτομία και ψηφιακές τεχνολογίες, έργα κρίσιμα για την ανάπτυξη, αλλά και έργα σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και οι υποδομές. Έχουμε συνεργασία με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με τοπικές τράπεζες ώστε να προσφέρουμε ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης σε τοπικές επιχειρήσεις».
Όπως εξήγησε ο Ι. Τσακίρης, η ΕΤΕπ αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ, με χρηματοδοτήσεις σε έργα που εδράζονται σε τοπικό επίπεδο και έχουν αναπτυξιακό αντίκτυπο. Τα έργα αυτά έχουν στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και την διασφάλιση της ευημερίας, της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης