Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξτρά μπόνους 40 εκατ. κάθε χρόνο - Πριμ παραγωγικότητας ως 1.200 ευρώ σε Δημόσιο - ΟΤΑ και ένστολους

Εξτρά μπόνους 40 εκατ. κάθε χρόνο - Πριμ παραγωγικότητας ως 1.200 ευρώ σε Δημόσιο - ΟΤΑ και ένστολους
Το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους
Σχετικά Άρθρα
Εξτρά μπόνους 40 εκατ. ευρώ θα μοιράζονται κάθε χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2025 εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης από τον ΑΣΕΠ και αυξάνεται κατά περίπτωση η μοριοδότηση, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους.  Το 40% από το μπόνους που θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει ο κάθε φορέας θα το λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υλοποίηση των στόχων, ενώ όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους θα λαμβάνουν επιπλέον το 60% του μπόνους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πριμ παραγωγικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του υπλλήλου. Δηλαδή αν υπάλληλος έχει ΒΜ 1.200 ευρώ το ανώτερο ποσό που θα λάβει ως κίνητρο απόδοσης είναι 2.160 ευρώ.
Το κίνητρο επίτευξης στόχων δεν συμψηφίζεται με την τυχόν  προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο νέο μισθολόγιο.
Η επιλογή των υπαλλήλων που θα είναι υποψήφιοι για το μπόνους, θα γίνεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας οι οργανικές μονάδες εμπλέκονται στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου, σε συνεργασία με τους προϊσταμένους αυτών.
Αν δεν υφίσταται οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, η επιλογή διενεργείται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης. 
Οι υπάλληλοι δικαιούται ανταμοιβής, εφόσον

- Έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης,
- Έχουν υπηρετήσει σε οργανική μονάδα, η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών.
- Κατά τον χρόνο καταβολής της ανταμοιβής, δεν τελούν σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκημα του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και δεν τους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.

Για την κατανομή του ποσού η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, εισηγείται, έως τη 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό, τα εξής: 

α) Το αρχικό ποσό της ανταμοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα, με βάση τη μισθολογική του δαπάνη. 
β) Τα επιλέξιμα προς ανταμοιβή έργα και στόχους των φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή δύναται να εισηγείται έως 4 στόχους για κάθε Ειδικό Φορέα δεύτερου επιπέδου και έως 3 για φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
γ) Τα ορόσημα και τους αντίστοιχους δείκτες μέτρησης για κάθε στόχο. 
δ) Τις αρμόδιες οργανικές μονάδες που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των στόχων. 
ε) Το ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο. 

Έως το τέλος Φεβρουαρίου οι φορείς θα καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων στοιχεία για την επίτευξη των επιλεγέντων στόχων και ως τη 10η Μαρτίου, η Επιτροπή Κινήτρων, θα εκδίδει "Βεβαίωση Επίτευξης Στόχων Φορέα". Έως το τέλος Μαρτίου, η Επιτροπή Κινήτρων, θα πρέπει να εισηγείται προς τους αρμόδιους υπουργούς τους δικαιούχους φορείς, οι οποίοι έχουν επιτύχει πλήρη επίτευξη σε τουλάχιστον 1 εκ των επιλεγέντων στόχων και το ποσό της ανταμοιβής που θα μοιραστούν οι υπάλληλοι του κάθε φορέα. 

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης