Τελευταία Νέα
Οικονομία

Είναι τραγικό - Από 100-150 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε σώματα ασφαλείας

Είναι τραγικό - Από 100-150 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικίνδυνης εργασίας σε σώματα ασφαλείας
Η ενίσχυση του εισοδήματος των ενστόλων, άνοιξε από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Σχετικά Άρθρα
Την εισοδηματική ενίσχυση με 100-150 ευρώ μηνιαίως, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας με το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, εξετάζει η κυβέρνηση και ήδη το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος εξετάζει διάφορα σενάρια για την επέκτασή του.
Η ενίσχυση του εισοδήματος των ενστόλων, άνοιξε από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος υπέγραψε και δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το επίδομα έγκαιρης επέμβασης (150 ευρώ) το οποίο θα λαμβάνουν οι αστυνομικοί της άμεσης δράσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ουσιαστικά, πρόκειται για επιχειρησιακή ενίσχυση των πρώτων ανταποκριτών των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης για τη συμβολή τους στην πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι το ένστολο προσωπικό που υπηρετεί στο Α’ και Β’ Τμήμα Άμεσης Επέμβασης της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Το συνολικό ποσό των πιστώσεων για τη χορήγηση της οικονομικής αυτής ανταμοιβής χορηγείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027 και δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα χορηγείται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της δράσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Μιλώντας χθες 10/10 στα parapolitika FM, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι γίνονται κυβερνητικές συσκέψεις με εντολή του Πρωθυπουργού για τα βαρέα και ανθυγιεινά των ενστόλων» και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στο άμεσο μέλλον από τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, διευκρίνισε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο τραπέζι οι οποίες είναι αρκετά θετικές και έχουν να κάνουν με τα κυρίαρχα αιτήματα των ενστόλων, που συνδέονται με τον χαρακτηρισμό, στην πράξη πια και νομοθετικά, του επαγγέλματος ως επικίνδυνου.
Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν οι πρόεδροι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με κυβερνητικά στελέχη, με τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρη Γερακαράκο να δηλώνει οτι τα πρώτα μηνύματα που προέκυψαν από την εν λόγω συζήτηση ήταν θετικά.
Σε επίπεδο κυβέρνησης και υπουργείου Οικονομικών αναζητούνται πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση των αποδοχών των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και τις αποζημιώσεις για νυχτερινή απασχόληση.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους ένστολους, από την 1η-4-2025 θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20-25 ευρώ τον μήνα (15 ευρώ καθαρά) τα μεικτά ποσά των βασικών μισθών για όλους τους βαθμούς των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επίσης, από την 1η-1-2025 θα αυξηθεί κατά 20% η ωριαία αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση που καταβάλλεται στους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα μεικτά. Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες ανά μήνα).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

– για πυροσβέστη με 10 ώρες νυχτερινής απασχόλησης τον μήνα, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 5,5 ευρώ μικτά μηνιαίως, 
– για λιμενικό με 32 ώρες νυχτερινής απασχόλησης τον μήνα, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 18 ευρώ μικτά μηνιαίως, 
– για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Επίσης, από την 1η-1-2025 θα μειωθεί κατά 0,5% η εισφορά ασθένειας, που σήμερα είναι το 2,55% του μικτού μισθού. Αν υποτεθεί ότι το ποσό αυτό είναι για κάποιον 1.800 ευρώ, η κράτηση για την ανωτέρω εισφορά είναι σήμερα 1.800 Χ 2,55%=45,90 ευρώ.
Με τη μείωση της ανωτέρω εισφοράς κατά 0,5%, αυτή θα διαμορφωθεί τελικά στο 2,05% και το νέο ποσό της κράτησης θα είναι 1.800 ευρώ Χ 2,05% = 36,90 ευρώ. Η διαφορά των 45,90 ευρώ – 36,90 = 9 ευρώ θα αποτελεί τη μηνιαία αύξηση από τη συγκεκριμένη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς. Αντιστοίχως, σε μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ, η μείωση της εισφοράς θα προκαλέσει αύξηση 5 ευρώ μηνιαίως.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης