Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας δεν βρίσκουν προσωπικό με δεξιότητες και 7 στις 10 σχεδιάζουν αυξήσεις μισθών ως 5%

Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας δεν βρίσκουν προσωπικό με δεξιότητες και 7 στις 10 σχεδιάζουν αυξήσεις μισθών ως 5%
Το 76% των εταιρειών βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης
Σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, αδυνατούν να βρουν προσωπικό με ιδιαίτερες δεξιότητας, ενώ 7 στις 10 σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αποδοχές στο προσωπικό αυτό, σύμφωνα με έρευνα της Randstad στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή η οποία παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, με νέες ευκαιρίες, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις.
Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα HR Trends, ένα από τα πιο συνήθη εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι η εύρεση υποψηφίων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, σύμφωνα με το 59% των επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες, που αγγίζουν το 58%, ενώ το 47% των συμμετεχόντων δηλώνει την περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο.
Το 58% των εταιρειών θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική δυσκολία, ενώ το 54% αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση της δέσμευσης και αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού του. Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων, το 71% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να βελτιώσει τα πακέτα αποδοχών και παροχών, με στόχο να κάνουν τις θέσεις εργασίας πιο ελκυστικές. Επιπλέον, το 62% εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης, που αποσκοπούν στην κάλυψη δεξιοτήτων και στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού.
Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, το 76% των εταιρειών βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς, με τις περισσότερες να στοχεύουν σε αυξήσεις μεταξύ 1-5%. Εντυπωσιακό είναι ότι το 27% των εταιρειών θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι ήδη υψηλότεροι από αυτούς των ανταγωνιστών τους, ενώ η πλειονότητα προσφέρει παρόμοια πακέτα αποδοχών με τις άλλες εταιρείες.
Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (56%) σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, κάτι που αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή τους πορεία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν καταρτίσει για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. Οι κλάδοι που αναμένονται να ενισχυθούν περισσότερο είναι το IT/τεχνολογία (44%), η παραγωγή (42%), οι μηχανικοί (38%) και οι πωλήσεις (36%) – τάση που επισημαίνει τις στρατηγικές επενδύσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της αγοράς.
Επίσης, το 60% των εργαζομένων εγκαταλείπει την εργασία του, επειδή λαμβάνει πιο ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών/παροχών από άλλη εταιρεία, ενώ το 40% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Παράλληλα, το 27% του ανθρώπινου δυναμικού επιλέγει να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία και το 24% των εργαζομένων αποχωρεί για λόγους μετεγκατάστασης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης