Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης σε Reuters: Πήραμε τα μαθήματα της προηγούμενης δεκαετίας - Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της

Χατζηδάκης σε Reuters: Πήραμε τα μαθήματα της προηγούμενης δεκαετίας - Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση, ακόμη και εν μέσω υψηλότερων μισθολογικών απαιτήσεων από τους απεργούς εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα πλοία
Σχετικά Άρθρα

Για δημοσιονομική σύνεση προκειμένου να διαφυλαχτεί η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδα και η έξοδος της από την εξουθενωτική κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εν μέσω υψηλότερων μισθολογικών απαιτήσεων από τους απεργούς εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα πλοία.
Μιλώντας στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε στο Reuters ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση για αυξήσεις μισθών δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την καθοδική πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της χώρας.
«Πήραμε τα μαθήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο Χατζηδάκης. Πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και ένα συνολικό έλλειμμα, μετά την εξυπηρέτηση του χρέους, «κοντά στο μηδέν».
«Έχουμε την εποπτεία των αγορών και των επενδυτών. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι προϋπόθεση για να πείσουμε τους πάντες - τις αγορές, τους επενδυτές - ότι είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και μια αξιόπιστη χώρα», είπε.

Οι μισθολογικές απαιτήσεις

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για υψηλότερους μισθούς των καθηγητών δημόσιων σχολείων και των εργαζομένων στα λιμάνια που πραγματοποίησαν απεργία την Τετάρτη, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία.
«Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τα αιτήματα που προέρχονται από διάφορες ομάδες, στο βαθμό που τα αιτήματα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, με την κυβέρνηση να προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και το ΔΝΤ 2,3%. Αυτό είναι πολύ πάνω από την αδύναμη συνολική πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,8% για την ευρωζώνη, όπου οι βιομηχανικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, αγωνίζονται.

Η μείωση του χρέους

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει δεσμευτεί για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων διμερούς χρέους το 2026, 2027 και 2028, εκτιμώντας ότι αυτό θα μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της χώρας -τον υψηλότερο στην Ευρώπη- από 162% φέτος σε 149% το 2025 και 133,4% μέχρι το 2028.
Εάν παραμείνει σε αυτή την πορεία, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας το 2028 θα είναι χαμηλότερος από αυτόν της Ιταλίας, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ρώμης θα διαμορφωθεί στο 135,8% φέτος και θα αυξηθεί στο 137,5% το 2027.
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της Αθήνας προβλέπει περαιτέρω μείωση του χρέους στο 114,8% του ΑΕΠ το 2038, στόχος που, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, απαιτεί «έναν συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με μια φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση».
Τα δημοσιονομικά μαξιλάρια της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ισχύ και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους πιστωτές και τους εταίρους στην ΕΕ, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης