Μετράμε πλέον αντίστροφα για την έναρξη των… ταλαιπωρημένων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε 30 περίπου ημέρες - και μετά από αναβολή ενός έτους - θα διεξαχθεί η τελετή έναρξης της 32ης Ολυμπιάδας που σημαδεύτηκε από τον κορονοϊό, αλλά και από δυσθεώρητες οικονομικές ζημιές.
Τον περασμένο Δεκέμβρη οι διοργανωτές είχαν δηλώσει πως το συνολικό κόστος διεξαγωγής έφτασε τα 15,4 δισ. δολάρια στα οποία προστέθηκαν άλλα 3 δισ. μετά την περεταίρω προετοιμασία που χρειάστηκε λόγω της αναβολής από την πανδημία. Οι αρχικοί υπολογισμοί υποστήριζαν ότι τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων θα ξεπερνούσαν τα 810 εκατομμύρια, όμως το συγκεκριμένο ποσό μοιάζει πλέον ονειρικό, αφού - για υγειονομικούς λόγους - θα χρησιμοποιηθεί η μισή χωρητικότητα του σταδίου.
Περισσότερες από 60 Ιαπωνικές εταιρίες είχαν επενδύσει αθροιστικά 3 δισ. για διαφημίσεις και πλήρωσαν άλλα 200 εκ. για να επεκτείνουν τη συμφωνία τους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι Toyota, Bridgestone, Panasonic και Samsung, που είχαν συνάψει με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ένα πολυτελές deal αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Αναλυτές από την Jefferies, ανεξάρτητη τράπεζα επενδύσεων με έδρα στη Νέα Υόρκη, υποστήριξαν πως το συνολικό κόστος για την ασφάλιση διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπέρασε τα 2 δισ. Επιπλέον, για τη δυνατότητα φιλοξενίας των Ομοσπονδιών δόθηκαν ακόμα 600 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2019 η Ιαπωνία είχε 31.9 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στη χώρα περίπου 44 δισ. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι το κύριο… αξιοθέατο της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση είχε βλέψεις για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Ωστόσο, μετά την απαγόρευση των ταξιδιών προς τη χώρα λόγω κορονοϊού, στα ταμεία της Ιαπωνίας μπήκαν μόνο 4.1 εκατομμύρια καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ εσόδων για τα τελευταία 22 χρόνια.
Μια πιθανή εξολοκλήρου ακύρωση θα ισοδυναμούσε με απώλειες που αντιστοιχούν στο 0.33% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Από την άλλη, ο Εκτελεστικός Εικονομολόγος του Nomura Research Institute, Takahide Kiuch, αναφέρθηκε και στο πιθανό σενάριο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων δίχως αναβολή, τονίζοντας πως: «Λαμβάνοντας υπόψιν μας την περεταίρω διάδοση του ιού, η οικονομική ζημιά που θα προέκυπτε από την περίθαλψη στους νοσούντες θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη».
Πάνος Σταμούλης
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Όλα τα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τη διοργάνωση μέχρι και την αναβολή τους
Αρνητικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων για τη διοργανώτρια χώρα.
Σχόλια αναγνωστών