Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έχει ξεκινήσει παρά τα χίλια κύματα και εμπόδια που συνάντησε μπροστά του λόγω της πανδημίας αλλά θα συνεχίσει να υπομένει κάποιους περιορισμούς. Στην μεγάλη βραδιά όπου η φλόγα θα πάρει την θέση της στο γήπεδο θα υπάρξουν πέντε αθλητές του μπάσκετ, οι οποίοι θα κρατούν σφιχτά την σημαία της χώρας τους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος θα υπάρξουν από δύο σημαιοφόροι κατά την είσοδο κάθε χώρας. Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Πέντε αθλητές του μπάσκετ μέχρι στιγμής θα είναι στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπήσουν το άθλημα αλλά και την πατρίδα τους. Ο καθένας «κουβαλά» την δική του ιστορία και είναι σημαντικό «κομμάτι» για τον αθλητισμό της χώρας του.
Patty Mills (Aυστραλία)
Ο Patty Mills είναι Αβορίγινας, δηλαδή ιθαγενής της Ωκεανίας, καθώς η μητέρα του έχει ρίζες από την φυλή "Nyunga", δηλαδή κάποιων νησιών που βρίσκονται κοντά στην χώρα και θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω της διαφορετικότητας. Ο γκαρντ των «καγκουρό» θα είναι ο πρώτος Αυστραλός ιθαγενής που θα κρατήσει την σημαία, με το μπάσκετ να "κρατάει" τη σημαία της χώρας για 3η φορά μετά τον Άντριου Γκέιζ το 2000 στο Σίδνεϊ και τη Λορίν Τζάκσον το 2012 στο Λονδίνο. Αυτή, δε, θα είναι η τέταρτη παρουσία του Mills σε Ολυμπιάδα μετά το 2008, 2012 και 2016.
Rui Hachimura (Ιαπωνία)
Ο Rui Hachimura ζει το δικό του όνειρο και σε ηλικία μόλις 23 ετών θα είναι ο σημαιοφόρος της πατρίδας του και της χώρας που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο νεαρός αθλητής του ΝΒΑ θα γίνει αυτομάτως ο πρώτος μπασκετμπολίστας της χώρας του που θα έχει αυτή την τιμητική διάκριση.
Αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτιά στην καριέρα του, καθώς έχει εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα του στο ΝΒΑ, γίνοντας ο πρώτος Ιάπωνας που έγινε draft και αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Ο παίκτης των Wizards θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο στο στήθος, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο (2019). Παράλληλα ο Hachimura αποτελεί και ένα πρότυπο διαφορετικότητας, καθώς παρότι είναι Ιαπωνέζος, στο δέρμα είναι μαύρος λόγω της καταγωγής του πατέρα του από το Μπενίν, μία χώρα που βρίσκεται στην δυτική Αφρική.
Samad Nikkhah Bahrami (Ιράν)
Ο Samad Nikkhah Bahrami είναι ένας θρύλος του ιρανικού μπάσκετ και παρότι διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του παραμένει ακόμη μία ηγετική «φιγούρα». Ο Bahrami θα είναι ο σημαιοφόρος της πατρίδας του στην τελετή έναρξης μαζί με την σκοπεύτρια, Hanieh Rostamian.
O Ιρανός φόργουορντ θα λάβει μέρος σε Ολυμπιάδα για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το Πεκίνο (2008), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Ιράν στο FIBA Asia Cup.
Sonja Vasic (Σερβία)
Η μοναδική, έως τώρα, γυναίκα μπασκετμπολίστρια που θα είναι σημαιοφόρος, είναι μία αθλήτρια που έχει αφήσει το δικό της «στίγμα» στο ευρωπαϊκό και σερβικό μπάσκετ. Ο λόγος για την Sonja Vasic, η οποία πριν λίγες ημέρες αντιμετώπισε την Ελλάδα στους ομίλους του Eurobasket 2021 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν έμεινε μόνο στις ομαδικές διακρίσεις αλλά ξεχώρισε και σε ατομικό επίπεδο, παραλαμβάνοντας το βραβείο της πολυτιμότερης αθλήτριας του τουρνουά.
Η Vasic η οποία θα "μοιραστεί" τη σημαία μαζί με το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού στο πόλο, Filip Filipovic, είναι μία αθλήτρια όπου σε ηλικία 32 ετών έχει ζήσει τα πάντα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο και αυτό που της απομένει είναι το χρυσό σε μία Ολυμπιάδα. Έχει πατήσει το πόδι της στα παρκέ του WNBA, έχει αγωνιστεί στην «αφρόκρεμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έχει κατακτήσει τρεις Ευρωλίγκες (2009,2010,2015), ενώ σε με την Εθνική Σερβίας μετράει δύο χρυσά μετάλλια σε Εuroabasket (2015,2021) και ένα χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Ρίο (2016).
Agnis Cavars (Λετονία)
Ο Αgnis Cavars είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς δεν έχει ξεχωρίσει για τα πεπραγμένα του στο... κλασσικό 5 vs 5 αλλά έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια στο 3x3. Ο 34χρονος αθλητής θα είναι ο σημαιοφόρος της Λετονίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναφερόμαστε σε έναν αθλητή που ασχολείται με ένα άθλημα που θα κάνει ντεμπούτο για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα.
Ο Λετονός παίκτης αγωνιζόταν μέχρι το 2016 στο πρωτάθλημα της χώρας του, δίχως κάποια σημαντική διάκριση, μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο... ανερχόμενο 3x3. Εκεί αμέσως αποτέλεσε τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας και βρίσκεται στο Νο.10 της παγκόσμιας κατάταξης των παικτών του 3x3. Παράλληλα οδήγησε την ομάδα στην πρώτη νίκη σε τελικό του World Tour πέρυσι και πλέον είναι έτοιμος για νέα διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Νίκος Τσώτας
Σχόλια αναγνωστών