Ας αρχίσουμε όμως από την αποστολή της Μεγάλης Βρετανίας και το γεγονός που αποτελεί σταθμό, καθώς πρώτη φορά εδώ και 125 χρόνια, δηλαδή από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, υπερτερεί αριθμητικά το γυναικείο φύλο. Οι 376 αθλητές, από τους οποίους οι 201 είναι γυναίκες (53,5 %) και οι 175 άνδρες (46,5 %) θα λάβουν μέρος σε 26 αθλήματα.
Από αυτούς τους 376 αθλητές, οι 122 έχουν συμμετάσχει ξανά στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, ενώ οι 51 έχουν καταφέρει να κατακτήσουν και το πολυπόθητο μετάλλιο.
Βέβαια πέντε γυναίκες από αυτούς τους 51 Ολυμπιονίκες, έχουν ραντεβού με την ιστορία.
Μέχρι τώρα καμία γυναίκα δεν έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε τρεις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα όμως η ευκαιρία είναι μπροστά τους!
Η LauraKenny που θα αγωνιστεί στο άθλημα της ποδηλασίας, η JadeJones του τάεκβονντο, η HelenGlover της κωπηλασίας και η CharlotteDujardin της ιππασίας, μπορούν να το καταφέρουν, ύστερα από τα χρυσά μετάλλια τους στο Λονδίνο και το Ρίο.
Μάλιστα η LauraKenny θέλει να ισοφαρίσει και ένα άλλο ρεκόρ. Αυτό των περισσότερων μεταλλίων. Έχει ήδη τέσσερα χρυσά (δύο το 2012 και δύο το 2016) και θέλει να φτάσει την πιο επιτυχημένη αθλήτρια της Μεγάλης Βρετανίας, την DameKatherineGrainger η οποία ως Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας έχει στη συλλογή της πέντε μετάλλια (4 ασημένια σε Σίδνεϋ, Αθήνα, Πεκίνο και Ρίο και 1 χρυσό στο Λονδίνο).
Επίσης, η HelenGlover θα γίνει η πρώτη Βρετανίδα κωπηλάτισσα που θα αγωνιστεί τους Ολυμπιακούς ύστερα από γέννα.
Επιπλέον και η SailorHannah Mills, η οποία αγωνίζεται στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρα της, είναι έτοιμη για ακόμα πιο σπουδαία επιτεύγματα. Ένα μετάλλιο θα την κάνει την πιο επιτυχημένη Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, μετά το αργυρό στο Λονδίνο και το χρυσό στο Ρίο.
Όμως για να μπορούν οι αθλήτριες να καταφέρνουν αυτές τις κορυφαίες επιδόσεις και ρεκόρ, έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να αποκτούν σιγά σιγά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτούς. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε από το 1896, όπου το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών βρισκόταν στο 0%, τώρα να κυμαίνεται στο 40-45%.
Έως και τη δεκαετία του 1960 οι περισσότερες συμμετοχές ήταν μέχρι 780 αθλήτριες σε σύνολο 5.530. Ύστερα από το 1972, οι συμμετοχές αυξάνονταν και έτσι αυξανόταν και ο αριθμός των αθλητριών. Χαρακτηριστικά, το 1984 σε σύνολο 6.829 αθλητών, υπήρχαν 1.566 αθλήτριες, ενώ το 1992 υπήρχαν 2.704 γυναίκες σε σύνολο 9.536 αθλητών. Πλέον, τα τελευταία 25 χρόνια εκείνοι που κατοικούν στο Ολυμπιακό χωριό ξεπερνούν τις 10.000 ή 11.000 και κατ’ επέκταση το 40-45% αποτελεί το γυναικείο φύλο.
Φωτεινη Κρεμαστιώτη
Σχόλια αναγνωστών