Τα Super Spikes, μια νέα τεχνολογία καρφιών στα παπούτσια των δρομέων, διαδίδονται ολοένα και περισσότερο, βελτιώνοντας -αποδεδειγμένα- τους χρόνους των αθλητών στον στίβο, αλλά σηκώνοντας παράλληλα ερωτηματικά από τις παλαιότερες γενεές.
Όταν ο ασημένιος το 2008 και αργυρός το 2016 Ολυμπιονίκης στα 1500 μέτρα, Nick Willis, δοκίμασε για πρώτη φορά τη νέα σειρά παπουτσιών για αθλητές του στίβου, με την ονομασία Super Spikes, δεν εντόπισε κάποια σπουδαία διαφορά. Μέχρι τη στιγμή που κοίταξε το ρολόι του. Ο χρόνος του ήταν κατά δύο δεύτερα ταχύτερος!
«Πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Με έκανε να πιστέψω πως πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην πορεία του αθλήματος!».
Φτιαγμένα από Pebax, ένα υψηλής ποιότητας υλικό, που μειώνει την αντίσταση της σκληρής επιφάνειας, δείχνει να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στη βελτίωση των χρόνων των αθλητών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Willis, δεν σχολιάζουν την επιρροή της νέας αυτής τεχνολογίας, καθώς ίσως παρερμηνευτεί και πάρει τη δόξα και την προσπάθεια από τους ίδιους.
Άποψη αποδεκτή, που δεν τη συμμερίζονται, όμως, όλοι.
Just remember how hard you all been training for this moment and all will be ok. ?? pic.twitter.com/AKKcrm3smI
— Usain St. Leo Bolt (@usainbolt) July 19, 2021
Γιουσέιν Μπολτ: «Άδικη και γελοία η νέα τεχνολογία»
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου δείχνει να φοβάται για τα ρεκόρ του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
«Όταν το έμαθα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Η τεχνολογία του συγκεκριμένου παπουτσιού δίνει στους τωρινούς αθλητές ένα πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων. Είναι γελοίο και άδικο, γιατί γνωρίζω πως προσπάθησαν στο παρελθόν οι εταιρίες υπόδησης να αλλάξουν τα καρφιά των παπουτσιών, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση».
Όπως δήλωσε, μία επίδοση κάτω από τα 9.58 δεύτερα στα 100 μέτρα -που διατηρεί ως ρεκόρ ο Γιουσέιν Μπολτ- θα την κατάφερνε με ευκολία.
Usain Bolt says he could have run even faster with super spikes https://t.co/oRxTQxdga4
— Runner's World UK (@runnersworlduk) July 8, 2021
Η άποψη των ειδικών και η νέα ημέρα
Καθ’ ομολογία του Geoff Burns, βιομηχανικού αναλυτή και έναν από τους κύριους εκπροσώπους της τεχνολογίας στα υποδήματα, ο κόσμος οφείλει να ξεχάσει όσα γνώριζε ως τώρα.
«Κάθε συμπέρασμα για το κατά πόσο βελτιώνουν τα νέα παπούτσια την απόδοση των αθλητών, θα είναι βιαστικό. Ωστόσο, μία βελτίωση της τάξης του 1-1,5% θα ήταν μία λογική υπόθεση, αλλά ακόμη και αυτό το ποσοστό, για αθλητές του υψηλότατου επιπέδου κρίνεται μεγάλο! Θα μπορούσε να αγγίζει τα 15 μέτρα σε μία κούρσα 1500ων. Καταλαβαίνετε πως μία τέτοια διαφορά δίνει μετάλλια».
Εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων η συζήτηση γύρω από τα Super Spikes γιγαντώθηκε, ως αναμενόταν. Με δεδομένο πως δεν έχουν την ίδια επίδραση σε κάθε αθλητή, είναι δύσκολο να υπολογιστεί πως μπορούν να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
Από την πλευρά των αθλητών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον χώρο του στίβου, είναι απόλυτα λογικό να θέλουν να ακολουθούν τις τάσεις και την πρόοδο της εποχής. Το δίκαιο στη συγκεκριμένη συζήτηση είναι δύσκολο να αποδοθεί με βεβαιότητα.
Ωστόσο, όπως σε κάθε εποχή, η τεχνολογία προχωρά και ο αθλητής συνήθως την ακολουθεί και την εκμεταλλεύεται, γεγονός που δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο.
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και ο Willis: «Δεν θεωρώ πως πρέπει να σηκώνει τόση συζήτηση. Άλλωστε, εφόσον ‘γευτείς’ τη νέα τεχνολογία, είναι δύσκολο να επιστρέψεις ξανά στα αρχικά. Ας κρίνουν οι ιθύνοντες του αθλήματος ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας. Ο δικός μας κόπος, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να υποβαθμιστεί».
Φάνης Τσοκανάς
Σχόλια αναγνωστών