Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χέρι-χέρι στις εκλογές του Μαΐου ΠΑΣΟΚ και «58» - Οι «μνηστήρες» και οι «έριδες» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Χέρι-χέρι στις εκλογές του Μαΐου ΠΑΣΟΚ και «58» - Οι «μνηστήρες» και οι «έριδες» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
H εκλογική τους επίδοση θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στον χώρο της Δεξιάς
(upd2)Η απόφαση της «Πρωτοβουλίας των 58» να στηρίξει το σχηματισμό ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα «κατέβει» στις ευρωεκλογές του Μαΐου πέρα από το ότι «ενεργοποιεί» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Αφού οι «58» επισημοποίησαν την απόφαση τους να κατεβάσουν τους δικούς τους υποψηφίους στις ευρωεκλογές (αλλά και στις αυτοδιοικητικές) με το σχηματισμό της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» που θα τελεί υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ενδιαφέρον εστιάζει πλέον τόσο στο σκέλος της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όσο και στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το εγχείρημα.
Ήδη, και σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι «58» επισημαίνουν πως «οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων».
Την ίδια πορεία, αλλά από αντίθετη αφετηρία, ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού χαιρέτισε το κείμενο αυτό, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα «καπελώσει» το εγχείρημα, αλλά ότι αντίθετα «θα σεβαστεί κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα - που πιστεύουν στη δυναμική της προσπάθειας αυτής».
Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν αγωνιά όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «ποντάρει» πολλά στο εγχείρημα αυτό για την πολιτική του επιβίωση.
Η ΔΗΜΑΡ, η οποία διά στόματος του προέδρου της, Φ.Κουβέλη έχει απορρίψει κάθε συνεργασία με τους «58», το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά τις δικές της πολιτικές συμμαχίες για τη συγκρότηση του περίφημου προοδευτικού «Τρίτου Πόλου», μόνο που και αυτή απευθύνεται στις ίδιες δυνάμεις (Σοσιαλδημοκρατίας, δημοκρατικής Αριστεράς, πολιτικής οικολογίας, προοδευτικού ευρωπαϊσμού, κοκ) που απευθύνονται και οι «58».
Το αδιέξοδο της πολιτικής στρατηγικής του κ.Κουβέλη σχετικά με το σε ποιες πολιτικές δυνάμεις στοχεύει για να συμμαχήσει (και να διασώσει πολιτικά τη ΔΗΜΑΡ) διαφάνηκε και το περασμένο Σάββατο κατά την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, Θ.Θεοχαρόπουλου, τον οποίο ψήφισε μόλις το 60% των στελεχών του κόμματος, επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις για τις προεδρικές επιλογές
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιζητά και αυτή «ανοίγματα» και τη διεύρυνση των συνεργασιών της με αντιμνημονιακές δυνάμεις προερχόμενες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς (π.χ. Λούκα Κατσέλη, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδ.Βουδούρη, Π.Μουτσινά, κα.) προκειμένου να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πολιτικό μέτωπο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί άλλωστε το Φόρουμ Κινήσεων και Προσωπικοτήτων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας διάλογος όχι μόνο για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης για τη διακυβέρνηση του τόπου, υπό την οποία να μπορούν να συσπειρωθούν ευρύτερες πολιτικές φωνές και δυνάμεις.
Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν τις έντονες διεργασίες που καταγράφονται στην Κεντροαριστερά, με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις να ερίζουν επί της ουσίας για την ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων.
Το εάν, ποιοι και με τι επιχειρήματα θα πείσουν τους ψηφοφόρους από τη στιγμή που όπως διαφαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση ή κάτι δυναμικό καινούριο στον πολιτικό τους λόγο και στάση, είναι ένα ζητούμενο.
Ένα δεύτερο ζητούμενο, εξαιρετικά σημαντικό που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εκλογικές τους επιδόσεις, είναι και οι εξελίξεις στις αντιμνημονιακές δυνάμεις της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.
Οι διαδοχικές συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής και ο χαρακτηρισμός της από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης προμηνύουν πως πολύ δύσκολα ο Άρειος Πάγος θα επιτρέψει στην Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές, τουλάχιστον με τη σημερινή ονομασία και τα σύμβολα της.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι αν και έχουν απολέσει τη δυναμική τους εκφράζουν ένα μέρος των αντιμνημονιακών δεξιών, είναι ικανό να «απελευθερώσει» ένα δυναμικό μέρος ψηφοφόρων που θα αναζητήσει μια «πολιτική στέγη» για να εκφραστεί αντιμνημονιακά.

(Πρώτη ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2014, ώρα 10:02)

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης