Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον ΑΔΜΗΕ

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον ΑΔΜΗΕ
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ξεπούλημα του ενεργειακού δικτύου
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού).
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έκανε λόγο για αναγκαία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος της Ελλάδος και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ξεπούλημα του ενεργειακού δικτύου που θα έχει συνέπειες στην εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι εντάσσεται σε ένα επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και υποστήριξε σε διαφορετική περίπτωση τα επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που χρειάζονταν για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Αθανάσιος Πετράκος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει έναντι πενιχρού ανταλλάγματος έναν τόσο σημαντικό ενεργειακό οργανισμό.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της «δεν μπορεί να συμφωνήσει και θα καταψηφίζει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που αφορά τη ΔΕΗ ή τα δίκτυα μεταφοράς», και παράλληλα σημείωσε δηκτικά;
 «Αρκεί σήμερα να πεις όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς για να λύσεις το πρόβλημα από τη σκοπιά των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού; Για εμάς είναι καθαρό ότι υπάρχουν "όχι" και "όχι". Υπάρχουν "όχι" τα οποία βοηθούν το "ναι" στην κυρίαρχη πολιτική».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑνΕλ, Βασίλης Καπερνάρος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, ενώ έκανε λόγο για «ψευδολογίες οι οποίες παρουσιάζονται ως ωραιοποιημένες αερολογίες» στο ξεπούλημα της περιουσίας του Έλληνα πολίτη.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ για αθέτηση προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσο και το ΠΑΣΟΚ για μεταστροφή της ιδεολογικής και πολιτικής θέσης του καθώς δήλωνε αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
Σημειώνεται το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 151 ψήφους υπέρ, έναντι 122 «κατά» από την αντιπολίτευση, ενώ συζήτηση του θα συνεχιστεί επί των άρθρων την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης