Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Α. Τσίπρας στην La Republicca - Έτος βουλευτικών εκλογών και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 - Δεν αποτελεί επιλογή η εγκατάλειψη του ευρώ

Ο Α. Τσίπρας στην La Republicca - Έτος βουλευτικών εκλογών και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 - Δεν αποτελεί επιλογή η εγκατάλειψη του ευρώ
Παράδειγμα προς αποφυγή η συνταγή της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους από την Ε.Ε.



Έτος βουλευτικών εκλογών και εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το 2014 όπως υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέντευξη του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάλειψη του ευρώ και υπογραμμίζει πως η ακολουθούμενη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την Ε.Ε. «θα διδάσκεται σε λίγα χρόνια στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή».
«Κατ’ αρχάς η κρίση χρέους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης. Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας, και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης απάντησε σε μια ευρωπαϊκή κρίση χρέους με την πολιτική της λιτότητας – της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» – η οποία την επιδείνωσε. Και το έκανε αυτό μόνο και μόνο για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. Λίγο τους απασχολεί ότι αυτό είχε ως συνέπεια την άνοδο στο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι έπρεπε από την αρχή να γίνει μια «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους» για τη συνολική, αξιόπιστη και οριστική ρύθμιση της βιωσιμότητας στο δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, στο πρότυπο της «Διάσκεψης του Λονδίνου για το Χρέος» το 1953.
«Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργώντας ως πραγματική κεντρική τράπεζα, όπως, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δηλαδή ως δανειστής ύστατης καταφυγής και για τα κράτη – όχι μόνο για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί, από την αρχή, ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργού ζήτησης και της ανάπτυξης και με επίκεντρο τις δημόσιες επενδύσεις σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντί για αυτά το ευρωπαϊκό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία να ξαναγράψει τη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία».
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί, το καθιστά μη διατηρήσιμο», άποψη που όπως λέει, συμμερίζεται και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ενώ αμφισβητεί ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2014.
Ερωτηθείς για το τι χρειάζεται η Ευρώπη για να γίνει μια αληθινή «ένωση», ο κ.Τσίπρας τονίζει «ότι η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».
«Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται να βγει από τη μεγάλη νύχτα του νεοφιλελευθερισμού ξανά στο φως της Δημοκρατίας. Χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση στις αρχές της αλληλεγγύης και της πολιτικής –και όχι απλά θεσμικής- ισότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό της Ευρώπης, τονίζει ότι πράγματι είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ευρώπης των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων, της Ευρώπης που διχάζει και διαιρεί τους λαούς.
«Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη. Η κρίση αυτό το έκανε σαφές. Η πολιτική της ευρωπαϊκής λαϊκής δεξιάς, που δυστυχώς ακολουθεί κατά πόδας η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» τονίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και το ξεκίνημα μιας συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, με την ενεργή κινητοποίηση του λαού και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη.
«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να ζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όχι μόνο του ελληνικού προγράμματος της λιτότητας, του αποτυχημένου μνημονίου, αλλά της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης» τονίζει ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάλειψη κοινού νομίσματος
«Από τη κρίση δε θα βγούμε ούτε με εσωτερική υποτίμηση όπως θέλουν τα μνημόνια, ούτε με νομισματική υποτίμηση. Από τη κρίση θα βγούμε με διαγραφή χρέους και μια νέα κοινωνική συμφωνία. Με ένα Ευρωπαϊκό New Deal για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής» καταλήγει στη συνέντευξη του ο κ.Τσίπρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης