Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την κοινή συνισταμένη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ επιβεβαίωσαν Τσίπρας και Δασκαλόπουλος – «Χωρίς εθνική βιομηχανία, δεν νοείται οικονομία»

Την κοινή συνισταμένη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ επιβεβαίωσαν Τσίπρας και Δασκαλόπουλος – «Χωρίς εθνική βιομηχανία, δεν νοείται οικονομία»
Ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Την κοινή συνισταμένη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ, επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Αμφότεροι, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ και της ιστοσελίδας «tvxs.gr», κατέστησαν αναγκαία την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τη λιτότητα.
Από το βήμα του συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η συνολική εκκαθάριση στην αγορά εργασίας δεν βελτίωσε ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της παραγωγής. Αλλά ούτε και την κερδοφορία των παραγωγικών μονάδων».
«Είναι, συνεπώς, επιλογή επιβίωσης για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορρύθμιση δεν είναι η λύση – είναι η ίδια η κρίση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και ο τερματισμός της λιτότητας.
«Ακόμα κι αν αύριο το πρωί καταφέρναμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους και να βγούμε από το φαύλο κύκλο λιτότητα-ύφεση-έλλειμμα-χρέος, αν δεν έχουμε βιώσιμο και εποικοδομητικό σχέδιο για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, δε θα καταφέρουμε να πατήσουμε στα πόδια μας» τόνισε επιπλέον.
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ανεξαρτήτου ηλικίας του εργαζόμενου, καθώς όπως εξήγησε μόνον τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75% ήτοι 0,5% του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 7.500 νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, απευθυνόμενος προς το Δ. Δασκαλόπουλο, υποσχέθηκε πως θα φορολογήσει τα κέρδη και όχι τη παραγωγή, ενώ θα μειώσει και το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας.
«Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί ελληνική οικονομία. Δεν νοείται ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα χωρίς ενιαίο δημόσιο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα. Δεν νοείται ελληνική φαρμακευτική παραγωγή, χωρίς εθνική φαρμακοβιομηχανία υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο» τόνισε εν συνεχεία.
«Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δασκαλόπουλος - Το τρίπτυχο της ανάπτυξης
Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης προέταξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ως «όχημα» για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και την επιστροφή σε μία πάγια και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της ιστοσελίδας tvxs.gr, στην οποία παρεμβαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναρωτιέται «πώς να υπάρξει ανάπτυξη όταν φορολογούνται επαχθώς η περιουσία και η παραγωγή, ενώ θα έπρεπε να φορολογούνται μόνο το εισόδημα και τα κέρδη;».
 «Τέσσερα χρόνια τώρα, τούτα τα πέτρινα χρόνια, αρνούμαστε να συζητήσουμε επί της ουσίας. Παριστάνουμε τους λογιστές ή τους εισαγγελείς των μνημονίων. Αναπολούμε την ανάπτυξη –αλλά δεν λέμε ποια μορφή ανάπτυξης μπορούμε τώρα να επιδιώξουμε, δεν συζητούμε για τις συνθήκες που μπορούν να τη δημιουργήσουν. Τέσσερα χρόνια τώρα, κυνηγάμε εν πολλοίς την ουρά μας –και τρέχουμε πίσω από τις δόσεις μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  
Παρόλα αυτά, ο Δ. Δασκαλόπουλος υπεραμύνθηκε μέρος του έργου της κυβέρνησης, καθώς όπως διέτεινε «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε. Προσδοκούμε την ίδια στάση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη έχει διατυπώσει θετικές θέσεις».
Όπως πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβουμε, υπογραμμίζει, ότι εδώ που έφτασε η Ελλάδα, η επιστροφή σε έναν οριακό ρυθμό ανάπτυξης δεν επαρκεί. Πρέπει να γίνουμε πιο φιλόδοξοι και πιο ριζοσπαστικοί. Χρειάζεται να επανεφεύρουμε την ανάπτυξη! Να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ικανό να μας διασφαλίσει την παρουσία μας στις παγκόσμιες αγορές και τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου. Με άλλα λόγια, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας απαιτεί μια πραγματική αναγέννηση.
 «Αξιακή βάση πρέπει να αποτελέσει το τρίπτυχο: οικονομική ελευθερία – κοινωνική δικαιοσύνη – σύγχρονη παιδεία. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες για τη νέα, παραγωγική Ελλάδα που θέλουμε» κατέληξε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Tι μετέδιδε στις 11 Φεβρουαρίου το bankingnews.gr:
Την εικόνα του οικονομικού «οδοστρωτήρα» επιθυμεί να απεμπολήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό τουλάχιστον συνεπάγεται από την αμοιβαία «συμπάθεια» με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Μάλιστα, οι δυο τους θα παραστούν από κοινού, σε εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη στις 18:00 στο Πολεμικό Μουσείο.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να διαχωρίζει τη θέση του από την ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη «Αριστερή Πλατφόρμα», ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρεί ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργεί με σύνεση ένα προφίλ, το οποίο θα του εξασφαλίσει την απαραίτητη συμμαχία με τους Έλληνες επιχειρηματίες, σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως μία κυβέρνηση έστω και Αριστερή, έχει την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων βιομηχάνων. Κανένα έως τώρα κόμμα δεν κυβέρνησε δίχως την επικουρία της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής. Αυτό συνιστά θέσφατο και για μία μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς.
Με τα κανάλια επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με το ΣΕΒ να παραμένουν «ανοιχτά», ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει το μανδύα του αντισυστημικού κόμματος και υιοθετεί μία πιο μετριοπαθή και ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Καθιστά σε όλους σαφές, πως μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα καταστρατηγήσει κάθε έννοια της οικονομικής και επιχειρηματικές ελευθερίας, ούτε πως θα επιβάλλει μία αβάσταχτη φορολογία στους βιομηχάνους.
Παράλληλα, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεριά των βιομηχάνων, που συνιστούν παραδοσιακοί σύμμαχοι της κεντροδεξιάς παράταξης, ανησυχούν και «προβληματίζουν» τη ΝΔ, η οποία «βλέπει» να χάνει ένα ακόμα προπύργιό της.
Το φλερτ μεταξύ Τσίπρα και Δασκαλόπουλου ενοχλεί σφόδρα τα «γαλάζια» στελέχη. Αυτό άλλωστε, αποτυπώνεται και στις οξύτατες επιθέσεις που εξαπολύουν διάφορα κέντρα, που ελέγχονται από τη ΝΔ, στον πρόεδρο του ΣΕΒ.
Πλέον, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θεωρείται από τη ΝΔ περισσότερο ως αντίπαλος, παρά ως σύμμαχος.
Είναι πασιφανές πως ορισμένες ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται εύηχα στα αυτιά των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών. Αναμφίβολα, ο Αλέξης Τσίπρας «χτίζει» με συστηματικό τρόπο, εξαιρετικά ωφέλιμες σχέσεις με τον κόσμο της αγοράς.
Άλλωστε, η υλοποίηση του προγράμματός του, προϋποθέτει αναμφίβολα και τη στήριξη των Ελλήνων βιομηχάνων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης