Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το διπλό «στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών – Άρχισε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το διπλό «στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών – Άρχισε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το πολιτικό «ρίσκο» της Κουμουνδούρου
Την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας κήρυξε και επίσημα χθες το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής και για τους Δήμους Αθήνα και Πειραιά να κηρύττει ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και να εκφράζει την πεποίθηση του για την επίτευξη της νίκης.
Στην ομιλία του ο κ.Τσίπρας «αιτιολόγησε» γιατί χαρακτηρίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου ως «δημοψήφισμα» κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της, αναφέροντας ότι από τις εκλογές αυτές θα κριθεί η πορεία και το αύριο της χώρας.
Επιπλέον, απαντώντας στις αιτιάσεις περί «κομματικοποίησης» των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ.Τσίπρας τόνισε πως η αντιμνημονιακή ρητορική εντάσσεται στην ατζέντα των αναμετρήσεων αυτών, καθώς όπως είπε, τα μνημόνια είναι εκείνα που διέλυσαν με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και την περικοπή κρίσιμων κονδυλίων το κοινωνικό κράτος σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.
Πριν από την ομιλία ο κ.Τσίπρας και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της κίνησης «Πολιτεία Πρώτα» του κ.Οδυσσέα Βουδούρη, κατά την οποία και επισημοποιήθηκε η στήριξη της υποψηφιότητας του κ.Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τα δύο αυτά ζητήματα – η «κομματικοποίηση» των αυτοδιοικητικών εκλογών και το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ – είναι το κύριο «στοίχημα» που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.
Το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ.Βουδούρη αναδεικνύει την αντιπαράθεση που μαίνεται στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τον χαρακτήρα και τη μορφή των συμμαχιών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ενόψει των εκλογών του Μαΐου αλλά κυρίως ενόψει των εθνικών εκλογών.
Κεντρική επιλογή της πλειοψηφίας του κ.Τσίπρα είναι η διεύρυνση του πολιτικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ με «ανοίγματα» τόσο στα αριστερά όσο και στο σοσιαλιστικό κέντρο.
Οι λόγοι για αυτήν την πολιτική στρατηγική είναι προφανείς.
Ωστόσο το εσωκομματικό αντιπολιτευτικό ρεύμα επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η διεύρυνση ενέχει τον κίνδυνο απώλειας των ριζοσπαστικών στοιχείων του κόμματος, γεγονός που μπορεί ακόμα και να «μεταφραστεί» σε χαμένες ψήφους από τα αριστερά.
Άλλωστε η πρόσφατη υπόθεση Καρυπίδη πρόσθεσε πόντους στις επιφυλάξεις και στην επιχειρηματολογία της αντιπολιτευτικής Αριστερής Πλατφόρμας.
Το δεύτερο «στοίχημα» είναι η κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε κατά την χθεσινή του ομιλία ότι στα πρόσωπα των κ.κ.Σακκελαρίδη και Δρίτσα καθώς και της Ρένας Δούρου εμφανίζεται το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, της νεότητας με την ανατρεπτική διάθεση και της δοκιμασμένης στον χρόνο αγωνιστικής ανιδιοτέλειας.
Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο νέος και πολιτικά άφθαρτος Γαβριήλ Σακκελαρίδης, ο οποίος προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει καθώς κατατάσσεται στην τέταρτη ακόμα και στην πέμπτη θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να διασκεδάσει τις ανησυχίες και διαμηνύει ότι η εν λόγω υποψηφιότητα έχει πολύ μεγάλα περιθώρια δυναμικής ανόδου καθώς ο κ.Σακκελαρίδης έχει πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα ανάμεσα στους Αθηναίους δημότες.
Ωστόσο, το δημοσκοπικό εύρημα ότι μόλις το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα υπακούσει στην «κομματική γραμμή» και θα ψηφίσει τον κ.Σακκελαρίδη, μάλλον προβληματισμό θα πρέπει να προκαλέσει στην Κουμουνδούρου.
Η έκβαση των επιλογών αυτών, δηλαδή της διεύρυνσης του πολιτικού ακροατηρίου και των νέων προσώπων που φέρουν τη «σφραγίδα» Τσίπρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επικείμενες εκλογές.
Διότι πέρα από το προφανές, δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα, θα επηρεάσουν σε αρκετά σημαντικό βαθμό τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πολιτική φυσιογνωμία – και επιχειρηματολογία - του κόμματος.
Και επιπλέον είτε ενισχύσουν είτε θα αποδομήσουν την εικόνα του ίδιου του κ.Τσίπρα, σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα από το πλέον καθοριστικό βήμα στην ιστορία του που δεν είναι άλλο από τη ανάληψη της εξουσίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης