Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας J.Gauck – Εκτός ατζέντας οι γερμανικές αποζημιώσεις - Συναντήσεις με Σαμαρά, Τσίπρα

Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας J.Gauck – Εκτός ατζέντας οι γερμανικές αποζημιώσεις - Συναντήσεις με Σαμαρά, Τσίπρα
Πως σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος την επίσκεψη του J.Gauck

(upd2) Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας, Joachim Gauck, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην χώρα έως τις 7 Μαρτίου.
O J.Gauck αναμένεται να φτάσει στις 16:45 σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, πριν οι δύο πρόεδροι προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.
Στις 13:00 αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις 16:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Την Παρασκευή ο κ.Gauck θα αναχωρήσει για το χωριό Λιγκιάδες στην Ήπειρο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί.
Σε δηλώσεις του ο Gauck (και πριν αναχωρήσει για την επίσκεψη του στην Ελλάδα) υποστήριξε – και ενώ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο – πως το παρελθόν δεν εξαλείφεται με την αποσιώπηση «αλλά με τη δημόσια παραδοχή, με τη συγνώμη».
«Και επίσημη συγνώμη της Γερμανίας μέχρι τώρα δεν υπήρξε» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γερμανίας διεμήνυσε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας αλλά δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς όπως φέρεται να τόνισε, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη «γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης και να δεχθεί αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά ανέφικτες».
«Επίσκεψη σε αποξενωμένους φίλους» είναι ο ενδεικτικός τίτλος που βάζει το Tagesspiegel, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στο χωριό Λιγκιάδες είναι ένα «σημάδι συμφιλίωσης».
Η επίσκεψη «είναι κάθε άλλο από υπόθεση ρουτίνας», γράφει το Tagesspiegel, εξηγώντας πως ο Gauck όχι μόνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής κατοχής, αλλά και με το ότι «οι σχέσεις των δύο λαών σήμερα δεν είναι ακριβώς αρμονικές».
Συγκριτικά, λέει η εφημερίδα, η τελευταία επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Ελλάδα ήταν το 2000, του Γιοχάνες Ράου, οπότε και «οι δύο λαοί ήταν φίλοι».
«Ακόμη και μέχρι το 2005, οκτώ στους δέκα Έλληνες είχαν θετική γνώμη για τους Γερμανούς, αλλά μετά ήρθε η οικονομική κρίση».
«Μόνο απλές δεν θα είναι αυτές οι ημέρες για τον Γκάουκ» γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπενθυμίζει πως η επίσκεψη της Merkel είχε συνοδευτεί από τεράστια αστυνομική κινητοποίηση που έμοιαζε με επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη -κάτι που, συμπληρώνει, ήταν λιγότερο αισθητό στη μετέπειτα επίσκεψη του Wolfgang Schaeuble, και αναμένεται να γίνει σε μικρότερο βαθμό με την επίσκεψη του Gauck.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας
O J.Gauck αναμένεται σήμερα στις 16:45 της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, πριν οι δύο πρόεδροι προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.
Στις 13:00 αύριο μετά το μεσημέρι, ο γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 16:00 ο Gauck θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Το απόγευμα, θα βρεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και το βράδυ θα βρεθεί ξανά στο προεδρικό Μέγαρο όπου θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή του.
Την Παρασκευή, ο  πρόεδρος της Γερμανίας θα βρεθεί στις 11:20 στη Βουλή και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη.
Στις 12:20 θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Ιωάννινα και πριν τις 14:00 αναμένεται στο χωριό Λιγκιάδες, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί.
Μετά τις 16:00 θα επισκεφθεί την Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και θα συνομιλήσει με μέλη της εβραϊκής κοινότητας.
Κατά τις 17:45 αναμένεται να έχει επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από όπου και προγραμματίζεται να αναχωρήσει στις 18:00 για το Βερολίνο.

Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) – Να τεθεί και επίσημα το θέμα των αποζημιώσεων στον Πρόεδρο της Γερμανίας
Την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στον Γερμανό ομόλογο του J.Gauck, που επισκέπτεται  από σήμερα την Ελλάδα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm, ο κ.Γλέζος υποστήριξε ότι «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το θέσει. Το περιμένω. Και πιστεύω ότι θα τεθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Gauck στην «Καθημερινή», όπου μιλάει «μόνο για ηθικό χρέος» της χώρας του, ο κ. Γλέζος διερωτήθηκε, «τι θα πει ηθικό χρέος; Και γιατί να νιώθουν ηθικό χρέος μονάχα απέναντί μας; Το ηθικό χρέος απέναντι σε άλλες χώρες μεταφράστηκε έμπρακτα με το να δώσουν αυτά που κατελόγισαν οι άλλοι».
Ο κ.Γλέζος είπε ότι  το ύψος των αξιώσεων που εγείρει η ελληνική πλευρά δεν αποτελεί προς το παρόν ζητούμενο.
«Το θέμα είναι υπάρχει αναγκαστικό δάνειο ή δεν υπάρχει; Το ύψος θα το βρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο . Γλέζος, ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αναφερόμενος εκτενώς στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ.Γλέζος ανέφερε ότι αποτελούν «αξίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού» και ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει λάβει επανορθώσεις.


(πρώτη ενημέρωση 5 Μαρτίου 11:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης