Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος και αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής ζητά ο Αλέξης Τσίπρας – Ομιλία σε συνέδριο στο Δουβλίνο

Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος και αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής ζητά ο Αλέξης Τσίπρας – Ομιλία σε συνέδριο στο Δουβλίνο
Koινό project της Ευρώπης η... λιτότητα
Την ανάγκη ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ελληνικό χρέος επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ιρλανδικό συνέδριο με θέμα «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου για την μετανάστευση, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη συνθήκη «Δουβλίνο 2».
Η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν, διαμήνυσε αναφερθείς στις ευρωεκλογές. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν παρουσίασε το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη, σε αντιδιαστολή με το αντίστοιχο όραμα που προωθεί ο Martin Schulz και ο J.C. Juncker.
Αναφερθείς στη σημασία των εκλογών, υποστήριξε πως το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί όπως τόνισε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.
Παράλληλα, παρέθεσε τα διλήμματα που προκύπτουν για τους ευρωπαϊκούς λαούς στις ευρωεκλογές. Πρώτο δίλημμα κατά τον Α. Τσίπρα είναι το ερώτημα αν τα μνημόνια πέτυχαν ή απέτυχαν και αν αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για τις χώρες που εφαρμόζονται. Δεύτερο δίλημμα αν θα βγούμε από την κρίση με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Τρίτο δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ευρώπη της κ. Μέρκελ ή μια άλλη Ευρώπη, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Μία ακόμη οξύτατη επίθεση στην τρόικα εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα μίας Ευρώπης… με ή χωρίς την τρόικα.  «Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά
Παράλληλα, τόνισε πως οι κυβερνήσεις των κρατών εκείνων, που εφαρμόστηκαν οι πολιτικές της τρόικας και προκάλεσαν τόσο πόνο στους πολίτες τους, τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι τα μνημόνια της λιτότητας ήταν η λύση και πως η τρόικα πέτυχε.
Όπως υπερθεμάτισε, στις 25 Μάη το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν.
Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ιρλανδία εντάσσεται στα πλαίσια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης