Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κολλημένος» ο ΣΥΡΙΖΑ, σε απόσταση αναπνοής η ΝΔ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από… πολιτικό ατύχημα

«Κολλημένος» ο ΣΥΡΙΖΑ, σε απόσταση αναπνοής η ΝΔ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από… πολιτικό ατύχημα
Οι κινήσεις και το «στοίχημα» του Τσίπρα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να παγιώσει μια ξεκάθαρη διαφορά από τη ΝΔ.
Εξέλιξη που αν μη τι άλλο προκαλεί προβληματισμό στην Κουμουνδούρου δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας έχει ανακηρύξει τις επικείμενες εκλογές σε «δημοψήφισμα» για το μέλλον της κυβέρνησης.
Προβληματισμός που εντείνεται και από το γεγονός ότι αν και ο χώρος της Κεντροαριστεράς πορεύεται κατακερματισμένος προς την κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να αντλήσει πολιτικά οφέλη, τα οποία κατευθύνονται σε νέα πολιτικά εγχειρήματα, όπως «Το Ποτάμι» του Στ.Θεοδωράκη.
Αν και είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, η τάση που σκιαγραφείται κάθε άλλο παρά χαμόγελα φέρνει στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» είναι ενδεικτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής (στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές) αλλά «χάνει» με μια διαφορά της τάξης του 4% την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τη ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, κανείς υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρεται ικανός να κερδίσει κάποιον από τους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) ή Περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία) της χώρας.
Το ενθαρρυντικό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ΝΔ.
Με αποτέλεσμα η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να εξελίσσεται σε μια «μάχη» εντυπώσεων δεδομένου ότι το διακύβευμα περιορίζεται στο εάν οι υποψήφιοι τους θα καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
Εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή αποβαίνει πολιτικά κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι διαπιστώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός δεν καρπώνεται την κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει ο εκφραστής της πολιτικής αλλαγής και ανανέωσης.
Σε μια προσπάθεια αντιστροφής αυτού του κλίματος η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την αντικυβερνητική της ρητορική.
Το «προανήγγειλε» ο κ.Τσίπρας, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του σε στελέχη του κόμματος, έθεσε το εξής ερώτημα: «Πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο; Όποιος πιστεύει ότι πέτυχε μπορεί να ψηφίσει τον κ.Σαμαρά».
Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καλλιέργεια του ευρωπαϊκού προφίλ του κ.Τσίπρα ενώ έμφαση και στην αποφυγή περαιτέρω «παραφωνιών» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά το ζήτημα για την Κουμουνδούρου παραμένει το να «περάσει» στην κοινωνία το μήνυμα ότι διαθέτει μια ενεργητική πολιτική που κοιτά το μέλλον, έχοντας να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις και ξεκάθαρες λύσεις.
Αυτό ήταν, είναι και θα παραμείνει το «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να καταλάβει την εξουσία και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Διότι είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην εξουσία από πολιτικό «ατύχημα».
Δηλαδή από μια πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά λόγω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να σηματοδοτήσει μια εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.
Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά πολιτική νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης