Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Εμφυλιοπολεμικές» οι διαθέσεις στην κυβέρνηση - Προς εκτόνωση η ενδοκυβερνητική κρίση λίγα 24ωρα πριν την ψηφοφορία στη Βουλή

«Εμφυλιοπολεμικές» οι διαθέσεις στην κυβέρνηση - Προς εκτόνωση η ενδοκυβερνητική κρίση λίγα 24ωρα πριν την ψηφοφορία στη Βουλή
Όλοι εναντίον όλων με το βλέμμα στις εκλογές του Μαΐου και στις πρόωρες εθνικές εκλογές
Η ηρεμία που επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από την αρχή του έτους, όταν και η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε., ήταν τεχνητή.
Με το πέρας της αποστολής της τρόικα (η παρουσία της οποίας καθυστέρησε όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική «σταθερότητα») και με ζητούμενο πλέον την ψήφιση των συμφωνηθέντων για να εκταμιευτούν και οι επόμενες δόσεις, αποδείχθηκε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Δεν είναι τόσο ο αριθμός των «ανταρτών» βουλευτών κατά των ρυθμίσεων και ο κίνδυνος να μην περάσουν τα συμφωνηθέντα στη Βουλή.
Οι όποιες ενστάσεις εκτιμάται ότι θα καμφθούν και τα νομοσχέδια θα περάσουν.
Το μείζον ζήτημα ωστόσο είναι η κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές και στους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό φάνηκε άλλωστε κατά την τοποθέτηση του εκπρόσωπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος με λίγα λόγια ειρωνεύτηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπ.Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και του προέδρου των οδηγών ταξί, Θ.Λυμπερόπουλου.
«Μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί, δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κωνσταντινόπουλος, την ώρα που και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μ.Χρυσοχοϊδης εξέφραζε την ενόχληση του για τον «αποκλεισμό» του από την «εν κρυπτώ» συνάντηση του κ.Χατζηδάκη με τους αυτοκινητιστές.
Την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντάλλασσαν λεκτικά πυρά στη Βουλή.
Ζητούμενο τους το ποιο από τα δύο κόμματα φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης τόσο για την οικονομική κρίση που υφίσταται σήμερα η χώρα όσο και για την «προδιαγραφόμενη» πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Φ.Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ) κατηγόρησε τη ΝΔ για την αμφιθυμία που επέδειξε σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, η Σ.Βούλτεψη (ΝΔ) ζήτησε να μην υπάρχει αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση, ο Π.Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ μόνο του σήκωσε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής απόστασης που κάλυψε η χώρα και ο Ιορδ.Τζαμτζής (ΝΔ) σημείωσε πως η κυβέρνηση Σαμαρά κράτησε την χώρα όρθια.
Είναι προφανές πως οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη διαχρονική πολιτική τους αντιπαράθεση, με την πρώτη (ύστερα από αρκετό καιρό) πίεση άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται, να μοιράζουν ευθύνες αλλά και να επαίρονται για τις κομματικές τους «επιτυχίες».
Το μήνυμα που λαμβάνει κανείς είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να «περπατήσει» το εν λόγω κυβερνητικό σχήμα.
Οι εκλογές του Μαΐου είναι μόνο η αρχή.
Όλες οι δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας (δημοσιονομικό κενό του 2014 και της διετίας 2015-2016, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, τα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους) έχουν παραπεμφθεί για το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές.
Και η συγκυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται αυτές τις ημέρες με τη διαχείριση θεμάτων, όπως είναι το γάλα, τα φαρμακεία και τα ταξί, δεν έχει τις απαιτούμενες «ανάσες» και την ανάλογη διάθεση συνεργασίας και συμπόρευσης για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και να συνεχίσει το έργο της.
Αν μάλιστα τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου είναι απογοητευτικά για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν αποκλείεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι πρόωρες εθνικές εκλογές να έρθουν πιο κοντά.
Άλλωστε θα το επιτρέπουν και οι Ευρωπαίοι.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης